"Meer dan 3184 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Blogs


Het Nieuwe Werken komt masculien en mechanisch over


Het Nieuwe Werken komt masculien en mechanisch over
Heel veel dingen in een organisatie worden in werking gesteld vanuit een bepaalde verwachting. Een verwachting over het gevolg van een ingezette actie. Die verwachting wordt heel vaak niet gerealiseerd. Was de verwachting dus fout of was het de aanname die er achter zat?

Mechanisch-Mensgericht

Taylor, de man achter Scientific Management, wordt vaak aangehaald als de echte motor achter het hedendaagse management denken. Daar wordt dan steevast bij verteld dat dit een achterhaald verhaal is. Een mens is geen machine. Inderdaad. Ik noemde dit zelf altijd mechanisch denken, waarbij er aan knoppen gedraaid wordt en verwacht wordt dat dan de verwachte reactie wordt vertoond.
Teleurstelling of woede bij de manager als gevolg, want zo werkt het heel vaak niet. Als ik van mijn radio de volumeknop verdraai, komt er, afhankelijk van de draairichting, luidere of juist minder luide muziek uit de luidsprekers. Menig manager zou verschrikkelijk graag willen dat dit ook zo werkte bij zijn medewerkers. Hij weet wel beter. Maar toch doet hij het. Vreemd eigenlijk.

Zo las ik van de week nog dat er bij gemeenten ontzettend veel activiteiten bezig zijn met tijdschrijven. Deze informatie kan goed gebruikt worden natuurlijk, maar het lijkt er op dat meneer Taylor nog steeds de richting bepaalt.

Masculien -Feminien

In discussies over management zie ik vaak de termen masculien versus feminien opduiken. Het gaat dan vaak over het lineaire denken van mannen. Het oorzaak-gevolg denken. Het probleem-oplossing denken. Een vrouw weet dat het meestal iets ingewikkelder in elkaar zit, omdat het over mensen gaat. Als je TV niet aan gaat, zou je je heel goed kunnen afvragen of de stekker wel in het stopcontact zit. Als je zoon zijn kamer niet opruimt, kun je lang zoeken naar zijn stekker.

Veel mensen hebben moeite met deze benaderingswijze omdat er ook vrouwen zijn die niet feminien zijn in hun benadering en er anderzijds mannen zijn die niet masculien zijn. Het gaat echter over het voorkeursgedrag van een groep. Die is niet te vertalen naar een individu (ook al wordt dat nog steeds heel veel gedaan). Je moet de termen dan ook niet vertalen als vrouw versus man, want dat is te simpel.

Ik zie wel dat managers met een feminiene benadering in een mensenomgeving veel betere managers zijn dan de managers met een masculiene benadering. Ik zie ook dat een ruime meerderheid van de managers nog een masculiene benadering hebben.

Het Nieuwe Werken ook weer door Taylor uitgevonden

Bij Het Nieuwe Werken zie ik heel veel aandacht voor techniek, ruimte en tijd, en meting op output. Alsof Het Nieuwe Werken ook weer door Taylor is uitgevonden! Het komt in ieder geval nog heel masculien en mechanisch over. Op deze manier benaderd, is het niet meer dan een voortzetting van een weg die we al jaren aan het bewandelen zijn. Dan is er helaas niets nieuws aan Het Nieuwe Werken.

Tags: change management, kritiek, taylor
Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl

Hans Doorenspleet Hans Doorenspleet
Adviseur en verandermanager met zijn wortels in de accountancy, met een ruime en gedegen kennis van bedrijfskundige onderwerpen. Coach van bedrijven, teams en individuen. Kenmerk daarbij is het creëren dan daadwerkelijke, duurzame beweging.

RSS feed van Hans DoorenspleetVolg Hans Doorenspleet op TwitterVolg Hans Doorenspleet op LinkedIn
Bekijk de blogpagina van Hans Doorenspleet

0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel

Bent u slimmer dan uw baas? Bent u slimmer dan uw baas?

Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen

Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur? Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur?

Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar

Speciale werkplekken voor oudere werknemers Speciale werkplekken voor oudere werknemers

Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...