"Meer dan 3184 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Blogs


Onzin en misverstanden over Het Nieuwe Werken


Onzin en misverstanden over Het Nieuwe Werken
Het Nieuwe Werken is momenteel een hot en hip item. Niet voor niets is deze website opgezet. Zelf denk ik dat Het Nieuwe Werken geen hype is, maar dat het de manier waarop wij werken structureel en ingrijpend zal veranderen.

Helaas wordt er ook een hoop onzin geschreven over het Het Nieuwe Werken. Het wordt dan gebruikt als synoniem voor flexwerken of thuiswerken. Terwijl dat juist mogelijke vormen van Het Nieuwe Werken zijn. Het Nieuwe Werken als concept is veel meer dan dat. Dat is helaas nog niet tot iedereen doorgedrongen.

Op deze website heb ik al eens geschreven dat Het Nieuwe Werken vanuit verschillende invalshoeken kan worden benaderd vanuit: technologie, productiviteit, werkomgeving, toepassingen ,mobiliteit, sociaal/interactie, hrm, lifehacking en finance.

Met dit artikel probeer ik om de onzin en  misverstanden rondom Het Nieuwe Werken weg te nemen.

Wat Het Nieuwe Werken wel is!

Het Nieuwe Werken is slimmer en efficiënter werken, werken onafhankelijk van tijd en plaats door gebruik te maken van internet. Het is gebruik maken van de netwerkfunctie van internet, samenwerken op afstand, productiever werken door je tijd beter in te richten. Het is gebaseerd op vertrouwen en resultaat in plaats van wantrouwen, repressie en aanwezigheid.

Het kantoor zoals wij dat kennen, stamt uit de tijd dat werk geconcentreerd werd rond een centrale werkplek, als direct uitvloeisel van het industriële tijdperk, waarbij de baas controle hield. Het Nieuwe Werken gaat uit van verantwoordelijkheid en professionaliteit van werkgever en werknemer. Natuurlijk zijn er genoeg beroepen en branches te bedenken waar Het Nieuwe Werken als concept niet zal aanslaan. Bovendien is het ook per individu afhankelijk of hij/zij de capaciteiten, de aanleg, de behoefte of zin heeft om zijn of haar werkzame leven op deze manier in te richten. Immers, er zijn genoeg mensen die het liefst van negen tot vijf aanwezig zijn, die hun taak of opdracht uitvoeren en die verder geen zin hebben om het heft van hun werk in eigen hand te nemen. Dat is overigens prima. Op deze plek geen waarde-oordelen.

Wat Het Nieuwe Werken niet is

Dik Bijl, auteur van het boek "Het Nieuwe Werken" geeft in zijn boek "Aan de slag met Het Nieuwe Werken" (gratis download!) alvast een idee van wat Het Nieuwe Werken niet is:

  • Het is dus niet alleen een synoniem voor thuiswerken, maar het is werken waar, hoe en wanneer jij dat wilt.
  • Het is geen vrijheid, blijheid want er wordt duidelijk gestuurd op resultaten.
  • Het is geen ordinaire bezuinigingstruc verpakt in een mooi verhaal, het levert juist energie en geld op.
  • Het betekent niet dat mensen langer móeten werken, maar biedt juist mogelijkheden voor een betere werk-prive balans.
  • Het vervreemdt mensen niet van hun bedrijf of kantoor, maar faciliteert juist een effectievere en efficiënter samenwerking. Het kantoor als ontmoetingsplaats.
Roland Hameeteman, directeur van e-office en schrijver van het boek en de blog "De Kracht van Mensen" schrijft in zijn gastcolum voor Werken 2.0 min of meer hetzelfde: "Waar het dus om gaat, is dat je je niet richt op de meest voor de hand liggende zaken als flexwerken, maar dat je de onderstroom begrijpt." Hij ziet bovendien de nodige gevaren in bedrijven en consultants die zich nu ineens op Het Nieuwe Werken storten en daarmee het concept en de vele voordelen ervan verknallen, zoals dat eerder gebeurde bij bijvoorbeeld IT- of veranderprojecten bij bedrijven en organisaties. In zijn niet mis te verstane column HNW Kwakzalvers waarschuwt Hameeteman voor snelle mensen met een snelle babbel die prachtige verhalen houden, maar die de kern van Het Nieuwe Werken missen.

Paul Ruijgrok, Principal Consultant bij KBenP maakt zich er op zijn blog terecht druk over dat Het Nieuwe Werken in de volksmond - kort door de bocht - met thuiswerken wordt geïdentificeerd. Theoretisch bestaat het gevaar dat door de 'Mexicaanse Griep' een aantal halve maatregelen worden ingevoerd die onder de noemer van Het Nieuwe Werken worden weggezet. Ook hierdoor kan de sympathie voor Het Nieuwe Werken snel worden verknald.

Oud managementdenken

Deze week las ik op internet een voorbeeld van een bericht waarin het oude managementdenken wordt gerelateerd aan Het Nieuwe Werken. Tot mijn verbazing schrijft NuZakelijk in het bericht, gebaseerd op een bericht van het Engelse Daily Mail dat: "... er door bedrijven wordt gewaarschuwd voor de nadelen van deze ontwikkeling. Veel kantoren blijven leeg en de telefoon is onbemand. Daarnaast worden gezamenlijke werkzaamheden verdeeld onder het weinige personeel dat wel aanwezig is op kantoor. Dat zorgt voor een grotere werklast voor deze groep. Opvallend genoeg werken veel mensen thuis als het mooi weer is buiten. Ook lunchpauzes blijken veel langer te duren in de zomer. Dankzij technologische ontwikkelingen is het mogelijk overal te werken zonder dat de baas het doorheeft. Dat blijkt uit uitkomsten van een onderzoek van Euroffice.co.uk in de krant".

Dat is nu juist waar het om draait bij Het Nieuwe Werken: werken onafhankelijk van tijd en plaats. Je moet het uiteraard regelen dat de telefoon wordt aangenomen en dat de werkzaamheden, taken en werklast worden verdeeld. Door de technologische mogelijkheden is dit nu prima te regelen. Prachtig toch als mensen thuis of buiten werken als het mooi weer is. Als ze hun doelen maar halen en resultaten maar boeken. Hoe en wanneer maakt niet meer uit.

Gelukkig heeft NuZakelijk.nl genoeg redacteuren die de kern van Het Nieuwe Werken wel snappen, zoals blijkt uit andere berichten over Het Nieuwe Werken: Manager moet voortouw nemen bij Het Nieuwe Werken.

Hoe dan ook, het zal nog de nodige moeite kosten en er is nog een lange weg te gaan voordat iedereen het concept van Het Nieuwe Werken écht begrijpt, laat staan toepast.

Tags: wat is het nieuwe werken, opinie, misverstanden
Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl

Arjan Hooiveld Arjan Hooiveld
Adviseur digitale media, contentmanager en projectcoördinator. Sinds 1 september 2010 werk ik als contentcoördinator bij uitgeverij Reed Business. Daarvoor heb ik als initiatiefnemer van Werken 2.0 en medeoprichter van HNWBlog veel geschreven over Het Nieuwe Werken en diverse presentaties over Het Nieuwe Werken verzorgd.

RSS feed van Arjan HooiveldVolg Arjan Hooiveld op TwitterVolg Arjan Hooiveld op FacebookVolg Arjan Hooiveld op LinkedIn
Bekijk de blogpagina van Arjan Hooiveld

0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel

Bent u slimmer dan uw baas? Bent u slimmer dan uw baas?

Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen

Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur? Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur?

Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar

Speciale werkplekken voor oudere werknemers Speciale werkplekken voor oudere werknemers

Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...