"Meer dan 3184 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Blogs


Is Het Nieuwe Werken ook iets voor jou?


Is Het Nieuwe Werken ook iets voor jou?
In een vorige blog beschreef ik hoe je Het Nieuwe Werken zelf kunt toepassen. Veel professionals passen aspecten van Het Nieuwe Werken al automatisch toe. Denk aan verkopers, consultants, ICT-medewerkers, accountmanagers, vertegenwoordigers en vele andere buitendienstmedewerkers.

Ook bij minder voor de hand liggende functies is Het Nieuwe Werken uitstekend toepasbaar. Wat te denken van beleidsmedewerkers, staffunctionarissen, personeel in de (thuis)zorg, et cetera. In deze blog ga ik in op de vraag of Het Nieuwe Werken iets voor jou is.

Stel jezelf de juiste vragen

Ben jij een medewerker die een groot gedeelte van je werktijd achter de pc doorbrengt en informatie verwerkt? Grote kans dat je in de categorie ‘kenniswerker' valt. Daarmee is al een belangrijke voorwaarde vervult om (aspecten) van Het Nieuwe Werken toe te kunnen passen. Gelukkig hoef je niet per se hier aan te voldoen om een Nieuwe Werker te zijn. Er zijn diverse factoren die bepalen of Het Nieuwe Werken iets voor jou is:
  • Kun jij over (bedrijfs)middelen beschikken waarmee je overal zou kunnen inloggen in de bedrijfssystemen en toegang hebt tot bedrijfsinformatie die voor jou van belang is?
  • Moet jij jouw werkzaamheden per se op kantoor doen of kun je (een deel van) je activiteiten prima op een andere locatie of buiten de gebruikelijke kantoortijden doen? Misschien ben jij 's avonds wel veel productiever dan 's ochtends om half negen?
  • Is het voor jou per se van belang om een vaste werkplek te hebben met archiefkasten, een fotootje op je bureau, posters en ansichtkaarten aan de muur en je niet-machine en plakband in het laadje? Of ben je met een internetaansluiting of WiFi en een stopcontact geholpen? Oftewel, vrij naar het Engelse gezegde "where ever I put my laptop, is my working space".
  • Ben je een zelfstarter en zelfredzaam, kun jij je eigen werk vormgeven en zie jij het kantoor als ontmoetingsplaats voor kennis- en informatieuitwisseling en contactmomenten met collega's? Of hang jij aan de vaste structuren, geijkte pauzetijden, veel sociale contacten met je collega's en heb je de dwingende ogen van de baas nodig om je werk te verrichten?
  • Krijg jij binnen je bedrijf ruimte om jezelf als werkondernemer op te stellen, kunnen je resultaten afspreken met je chef en is er wederzijds vertrouwen? Of werk je in een functie of bedrijfsomgeving die zich daar niet voor leent?
De Nieuwe Werker is zelfstandig, professioneel, flexibel, maakt vooraf afspraken over doelen en restulaten, maakt gebruik van nieuwe technologieën zoals social media, samenwerkingstools (collaboration tools) en andere software en richt zijn of haar slim en efficiënt in.

Pas Het Nieuwe Werken toe op de manier die bij jou past

Natuurlijk hoef je (en misschien kun je) niet al je werkzaamheden direct via de principes van Het Nieuwe Werken in te richten. Soms laten de werkzaamheden of de inrichting van je werk dat niet altijd toe. Het mooie van Het Nieuwe Werken is dat je die elementen kunt gebruiken die voor jou en voor jouw werk het beste passen.

Het Telewerkforum onderscheidt vier niveaus waarop tijd- en plaatsonafhankelijk werken kan plaatsvinden:

Niveau 1
Hiervoor heb je geen technologische middelen of toegang tot het (bedrijfs)netwerk nodig: thuis, onderweg of op een flexkantoor stukken lezen, vergaderingen voorbereiden, rapporten schrijven, telefoontjes plegen, telefonisch vergaderen. Voor vrijwel elke informatiewerker is deze manier van werken in meer of mindere mate toepasbaar. En waarom zou je deze taken per se op kantoor of bureau verrichten als het veel tijd en energie scheelt om dat ongestoord elders te doen?


Niveau 2
De gebruiker krijgt vanuit huis toegang via internet/webmail tot e-mail en agendabeheer. Op dit niveau heeft de gebruiker de beschikking over voldoende techniek en faciliteiten om dagelijks te kunnen "e-werken". Kortere of langere tijd vanuit huis of elders te werken terwijl je wel in verbinding staat met je collega's.


Niveau 3
De gebruiker heeft thuis toegang tot exact dezelfde informatie en bedrijfsspecifieke applicaties als op kantoor (via een snelle verbinding zoals ADSL/breedband ), beveiligingsapparatuur en -protocollen zoals VPN (Virtual Private Network).


Niveau 4
Werken is volledig tijd- en plaatsonafhankelijk.  Toegang tot bedrijfsgegevens en -servers kan dan bijvoorbeeld ook verlopen via een beveiligde UMTS-verbinding op elke willekeurige locatie.


Wat is jouw ervaring?

Voor vrijwel elke informatiewerker is een van deze niveau's van werken in meer of mindere mate toepasbaar. Kenniswerkers die bij een grote organisatie, instantie of multinational werken zijn daarbij in het voordeel. Afgelopen week sprak ik iemand die in Amsterdam woont en bij ING in Rotterdam werkt. Met zijn toegangspas kan hij net zo goed een aantal dagen in het ING-kantoor op 10 minuten van huis werken. Waarom dagelijks 2 uur reizen, als je op 10 minuten afstand dezelfde faciliteiten beschikbaar hebt.

Een andere mooi voorbeeld hoorde ik van iemand die in de zorg werkt. Het zou haar ongelofelijk veel tijd schelen als ze de faciliteiten zou kunnen krijgen om verslagen van bezoeken aan patiënten thuis te kunnen schrijven, in plaats van verplicht naar het kantoor te komen. Helaas is het teveel gevraagd om een laptop ter beschikking te stellen en afspraken te maken over decentraal werken en te verwachten productie of resultaten. Kennelijk is hier nog veel missiewerk voor Het Nieuwe Werken te verrichten.

Wat zijn jouw ervaringen met Het Nieuwe Werken? Krijg je er de ruimte voor van het management? Tegen welke zaken loop je aan? Hoe gaat het contact met je collega's? Deel je ervaringen en gedachten gerust hieronder. Ik kijk uit naar de reacties!


Bron: Het Nieuwe Werken Blog

Tags: opinie, cultuur, techniek, sociaal
Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl

Arjan Hooiveld Arjan Hooiveld
Adviseur digitale media, contentmanager en projectcoördinator. Sinds 1 september 2010 werk ik als contentcoördinator bij uitgeverij Reed Business. Daarvoor heb ik als initiatiefnemer van Werken 2.0 en medeoprichter van HNWBlog veel geschreven over Het Nieuwe Werken en diverse presentaties over Het Nieuwe Werken verzorgd.

RSS feed van Arjan HooiveldVolg Arjan Hooiveld op TwitterVolg Arjan Hooiveld op FacebookVolg Arjan Hooiveld op LinkedIn
Bekijk de blogpagina van Arjan Hooiveld

0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel

Bent u slimmer dan uw baas? Bent u slimmer dan uw baas?

Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen

Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur? Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur?

Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar

Speciale werkplekken voor oudere werknemers Speciale werkplekken voor oudere werknemers

Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...