"Meer dan 3184 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Blogs


Kun jij alle technologische ontwikkelingen bijhouden?


Kun jij alle technologische ontwikkelingen bijhouden?
Sinds ik mij heb verdiept in Het Nieuwe Werken, ben ik zeer enthousiast geworden over de vele mogelijkheden die Het Nieuwe Werken biedt om werkmethodes anders en slimmer in te richten. Het biedt vele kansen om onze manieren van werken te moderniseren.Toch zie ik, ondanks mijn enthousiasme, de laatste tijd ook een andere kant.

De ontwikkelingen op het vlak van de technlogie, ICT en social media gaan ongelofelijk snel. Ik ontvang steeds meer geluiden van mensen die de mogelijkheden zien en kennen, maar die de (technologische) ontwikkelingen eigenlijk niet goed kunnen volgen vanwege tijd, prioriteit of affiniteit. Zonder de juiste training of informatie bestaat er daarom een reële kans dat een grote groep potentiële nieuwe werkers afhaakt.

De bomen en het bos

Er zijn ontzettend veel mogelijkheden en tools om je werk slimmer, beter, efficiënter en productiever in te richten. Maar heel veel mensen hebben geen idee hoe het werkt of hoe ze zo'n programma kunnen inzetten. Het is bekend dat een groot deel van de gebruikers slechts een fractie van de mogelijkheden die programma's als Word, Excel, PowerPoint of Outlook benutten. Laat staan van alle moderne Web 2.0-tools. Kun jij alle technologische ontwikkelingen bijhouden? Een lezer schreef onlangs in een reactie:

“Mijn persoonlijke probleem, en voor vele anderen tussen de 40 60, is dat wij niet opgegroeid zijn met de techniek. De echte nieuwe werkers zullen hun wenkbrauwen optrekken en zich afvragen over welke "technische" problemen ik het heb. Maar met het nieuwe werken hangt nauw samen met het gebruik van web 2.0-tools en determinologie die daarbij hoort..."

"Met die kennis ben ik niet geboren. Dan kun je natuurlijk anderen vragen hoe het zit en dan doe ik dan ook. Mijn mening is dat het voor een grote groep 35 à 40 plussers, die niet met sociale media en alle mogelijkheden daarom heen, zijn opgegroeid wel steeds lastiger wordt om het allemaal bij te benen.$rdquo;


Eerst zien en doen, dan geloven

Mensen hebben vaak verschillende manieren van leren. De één is volkomen autodidact, de andere hoort of ziet het één keer en gaat z'n gang en de volgende wordt het liefst aan de hand meegenomen om nieuwe dingen te ontdekken. Niet iedereen heeft zoveel geduld of tijd om zelf met nieuwe programma's, software of tools te experimenteren.

Ik gebruik vaak de volgende anekdote over het functioneel inzetten van techniek. Eind jaren '90 werkte ik voor Sony, toen ik een collega enthousiast probeerde te maken om e-mail te gebruiken. Daar had hij in eerste instantie écht geen tijd voor. Pas na enig aandringen, kreeg ik hem zover. De volgende dag werd ik nog net niet bedolven onder al zijn blijdschap. Dit was wel zo praktisch en kon zoveel tijdswinst opleveren, waarom had ik dat niet eerder gezegd? Het voorbeeld heb ik vaak gebruikt om de voordelen van weer een nieuwe toepassing uit te leggen.

Een soortgelijke ervaring had ik zelf een paar maanden geleden met Google Apps. Na een tijdje er tegen aan hikken, ben ik het gaan gebruiken voor een projectgroep. En eerlijk gezegd, eenmaal aan de slag, bleek het een fluitje van een cent. Erg praktisch en een enorme leuke ervaring om met meerdere mensen tegelijkertijd aan hetzelfde document te werken, waarbij de wijzigingen automatisch opgeslagen worden. Momenteel ik gebruik het voor diverse andere projecten en werk ik met diverse verschillende mensen en teams op deze manier. Elke keer blijkt opnieuw dat nieuwe tools, je werk zoveel efficiënter kunnen maken. De techniek staat voor niets!

Deel je kennis en help anderen nieuwe tools te ontdekken

Er ligt een mooie taak voor de voorlopers in Het Nieuwe Werken, om ook de early majority mee te nemen in de wereld van technologische vooruitgang, nieuwe tools en applicaties, collaboration tools, social media en al die andere programma's en software die het leven van de kenniswerker eenvoudiger maken! Wat is er leuker om je kennis te delen en anderen te helpen bij het ontdekken van de vele, nieuwe mogelijkheden.

Voor diegene die moeite hebben om het tempo te volgen: er worden momenteel genoeg initiatieven gestart om je kennis te vergroten. Via online cursussen, via communities, via je eigen netwerk of door het gewoon te vragen, overal is informatie over de technische mogelijkheden voorhanden. Durf dus vooral te vragen, en laat het er niet bij zitten als je het even niet meer weet.

Heb jij moeite om alle ontwikkelingen te volgen? Of heb jij tips voor mensen die het moeilijk vinden om alle technologische ontwikkelingen bij te benen? Ik ben erg benieuwd naar je reactie.

Bron: Het Nieuwe Werken Blog

Tags: cloud computing, maatschappelijk, sociaal, leren
Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl

Arjan Hooiveld Arjan Hooiveld
Adviseur digitale media, contentmanager en projectcoördinator. Sinds 1 september 2010 werk ik als contentcoördinator bij uitgeverij Reed Business. Daarvoor heb ik als initiatiefnemer van Werken 2.0 en medeoprichter van HNWBlog veel geschreven over Het Nieuwe Werken en diverse presentaties over Het Nieuwe Werken verzorgd.

RSS feed van Arjan HooiveldVolg Arjan Hooiveld op TwitterVolg Arjan Hooiveld op FacebookVolg Arjan Hooiveld op LinkedIn
Bekijk de blogpagina van Arjan Hooiveld

0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel

Bent u slimmer dan uw baas? Bent u slimmer dan uw baas?

Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen

Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur? Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur?

Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar

Speciale werkplekken voor oudere werknemers Speciale werkplekken voor oudere werknemers

Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...