"Meer dan 3184 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Blogs


Het Nieuwe Werken, een pittig veranderingstraject


Het Nieuwe Werken, een pittig veranderingstraject
De mensen die zich nu actief met Het Nieuwe Werken bezighouden behoren nog steeds tot de "early adoptors". Gelukkig wordt deze groep steeds groter. Kijk alleen maar naar de aandacht in de media, bij grote bedrijven en organisaties, op diverse LinkedIn-groepen, op weblogs en fora en onlangs tijdens Het Nieuwe Werken congres. Het Nieuwe Werken leeft volop. Het Nieuwe Werken is bij uitstek een veranderingstraject. Een veranderingstraject op het gebied van:
  • management en leiderschap
  • structuur en cultuur van organisaties
  • inrichting van werkplekken en kantoor
  • adoptie van technologie
Het impliceert slimmer omgaan met tijd en beschikbare middelen. De vraag is wanneer de aandacht voor Het Nieuwe Werken het kritieke omslagpunt bereikt en dat het van hype tot duurzame ontwikkeling evolueert.

Nog veel missiewerk nodig

Het voorgaande impliceert immers ook dat een grote groep mensen nog niet bekend is met de principes van Het Nieuwe Werken. Om daar verandering in te brengen,komen er gelukkig steeds meer initiatieven voor een groter publiek. Een voorbeeld is het Open Innovatiefestival in Amsterdam dat van 30 november tot 4 december wordt georganiseerd. Ook bij de mensen die wel bekend zijn bij de mogelijkheden van Het Nieuwe Werken is niet iedereen onverdeeld enthousiast. In een vorige posting schreef ik al dat veel kenniswerkers niet altijd de ontwikkelingen op de voet kunnen volgen. Daarnaast is er ook een grote groep mensen die zich principieel afsluiten van vernieuwingen. Ze zien het voordeel niet van het gebruik van social media of flexibel werken, onafhankelijk van tijd en plaats. Ze werken al vele jaren op hun manier en dat bevalt prima. Bovendien bevindt hun eigen netwerk zich daar ook niet. Ze zien de noodzaak niet om hun werkwijze te moderniseren of gebruik te maken van nieuwe mogelijkheden. Enerzijds omdat ze zich er niet in willen verdiepen, anderzijds omdat het geen directe winst oplevert. Dus waarom zouden ze zich inspannen voor al dat moderne gedoe?

Veranderingstrajecten

Lucas Wensing stelde eerder op Het Nieuwe Werken Blog dat “technologie de sleutel tot Het Nieuwe Werken is". Er kwamen ongekend veel reacties op deze stelling, met even zoveel meningen en inzichten. Het is duidelijk dat hier een belangrijke open zenuw ligt. Technologie is in mijn optiek de aanjager die nieuwe methoden van werken mogelijk maakt. Maar een succesvolle acceptatie van HNW in een organisatie is, zo blijkt uit diverse praktijkcases,een samenspel tussen ICT, HRM en Facility Management. Meer dan 80% van de veranderingstrajecten in bedrijven en organisaties mislukt. Vergelijk het met een ICT-project: als het project wordt ingevoerd, is van het grootste belang dat het nieuwe systeem wordt geaccepteerd door de werkvloer. Als er geen vervolg, ondersteuning en begeleiding komt, is de investering vergeefse moeite en weggegooid geld. Het aardige van Het Nieuwe Werken is dat er geen panklaar gerecht is te geven. Iedere organisatie steekt anders in elkaar, heeft andere type mensen werken en heeft een andere cultuur en structuur. Het implementeren van nieuwe, slimmere en efficiëntere manieren van werken is dus vooral maatwerk. Dat heeft tot gevolg dat het veranderingstraject vooral met en door de medewerkers moet worden gerealiseerd.

Het juiste tempo en de juiste stappen

Door de vraag naar slimmere en efficiëntere werkwijzen zal Het Nieuwe Werken langzamerhand terrein winnen. Geleidelijke acceptatie dooreen kritieke massa zal ook voor Het Nieuwe Werken de sleutel van het succes zijn. Als gevolg daarvan zullen de principiële achterblijvers aan het eind van de rit voor een keuze komen te staan: meedoen of definitief afhaken. Het is zeer belangrijk om niet te ver voor de troepen uit te lopen en nieuwe werkwijzen en methodes vooral af te stemmen op de mensen in de organisatie. Scholing en ondersteuning spelen daarbij een kritieke rol. Met het juiste tempo is er voor iedereen veel verbetering mogelijk om slimmer en effectiever te werken en om van Het Nieuwe Werken een succes te maken. En dat kan een organisatie uiteindelijk veel opleveren.

Wat is jouw idee over Het Nieuwe Werken?

Ik ben erg benieuwd naar jouw mening. Hoe schat jij de succeskans voor Het Nieuwe Werken in als algemeen geaccepteerde en toegepaste manier van werken? Je kunt hieronder reageren.

Bron: Het Nieuwe Werken Blog

Tags: verandermanagement, missiewerk
Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl

Arjan Hooiveld Arjan Hooiveld
Adviseur digitale media, contentmanager en projectcoördinator. Sinds 1 september 2010 werk ik als contentcoördinator bij uitgeverij Reed Business. Daarvoor heb ik als initiatiefnemer van Werken 2.0 en medeoprichter van HNWBlog veel geschreven over Het Nieuwe Werken en diverse presentaties over Het Nieuwe Werken verzorgd.

RSS feed van Arjan HooiveldVolg Arjan Hooiveld op TwitterVolg Arjan Hooiveld op FacebookVolg Arjan Hooiveld op LinkedIn
Bekijk de blogpagina van Arjan Hooiveld

0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel

Bent u slimmer dan uw baas? Bent u slimmer dan uw baas?

Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen

Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur? Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur?

Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar

Speciale werkplekken voor oudere werknemers Speciale werkplekken voor oudere werknemers

Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...