"Meer dan 3184 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Blogs


HNW drijft vakmanschap in de spits van de aanval (slot)


HNW drijft vakmanschap in de spits van de aanval (slot)
In het eerste deel van dit drieluik stond Vertrouwen centraal. In het tweede deel Vakmanschap (inhoud van het werk). In dit derde deel werk ik toe naar de derde V; verbinden. De 3 D’s, durven, doen en doorzetten zouden tezamen weleens het scharnierpunt kunnen zijn tussen het oude en nieuwe werken

Ook Harold Janssen en Jaap Peters noemen deze 3 V’s, de V3-logica, in hun artikel ‘Heeft het Nieuwe Werken de toekomst?’. Maar om een organisatie in deze V3-logica te krijgen, zal het zich volgens hetzelfde artikel, moeten ontworstelen uit de gangbare en vertrouwde C3-logica van organiseren: Command (strategie, beleid), Communication (uitdragen, uitleggen) en Control (toezien).

Kijken en doen vanuit een geheel andere mindset

Gesproken kan worden van een paradigmashift; kijken en doen vanuit een geheel andere mindset. Mensen die van de vertrouwde mindset overstappen naar een niet-vertrouwde mindset, ondergaan een korte of wat langere periode van twijfel en verwarring. Plaats ik de 3 D’s, noem het de 3D-logica (doen, durven, doorzetten), als brug tussen de 3C- en 3V-logica, dan hangt het af van de richting van waarnaar toe die verwarring overhelt wat de uiteindelijke uitkomst zal zijn. Laat ik in onderstaand overzicht de manager - die zijn mensen aanstuurt in fase van verwarring -  tussen de twee paradigma’s plaatsen.

Verwarring helt over naar C3-logicaD3-logicaVerwarring helt over naar V3-logica
Doen mijn mensen wel wat ze moeten doen, hoe blijf ik zicht houden op wat ze doen, hoe moet ik hen bereiken/met hen communiceren?DoenIk ben nieuwsgierig naar wat mijn mensen meemaken, ondernemen en doen en wil weten wat ze zien; gaan ze iets zien wat ik nog niet zie?
Gaan mijn mensen niet wat te ver, ik zie ze allerlei dingen doen die ik eerder niet zag. En dan praten ze er ook nog over!DurvenIk vind het allemaal wel spannend. Die spanning kan ik wel opbrengen, maar dan wil ik wel van hen horen wat het hen doet en wat dit ons oplevert.
Ik zie dat mijn mensen doorgaan in allerlei nieuwe aanpakken, werkwijzen en acties, maar ik zie ook dat nogal wat zaken fout gaan.DoorzettenIk neem voor lief dat sommige werkwijzen toch niet goed uitpakken maar ik wil wel zien en horen welke conclusies zij daaruit trekken.

Het is duidelijk dat in de verwarring die overhelt richting V3-logica, vertrouwen en oog voor inhoud (vakmanschap) besloten ligt. Maar bovenal ook nieuwsgierigheid, die ik in dit kader maar ‘Viewsgierigheid’ noem. De twee V’s en de nieuwe V ontbreken in de andere soort van verwarring in hun geheel.

3 V's dienen actief te zijn voor nieuwe generatie

Ik wil dit drieluik afsluiten met de nog niet genoemde V van de V3-logica. Deze noem ik ‘Verbinden’. Harold Janssen en Jaap Peters spreken in hun artikel over verbinding, dat zij definiëren als dat verbinding het mogelijk maakt het samen te doen (alleen ben je sneller, samen kom je verder). Ik spreek liever over ‘verbinden’ en definieer dat als een keuze van de werknemer zich te verbinden aan de organisatie waarvoor hij ooit gesolliciteerd heeft.

Een werknemer, maar ook een manager die door zijn manager aangestuurd wordt, verbindt zich als hij of zij dagelijks ondervindt, merkt, ziet, meemaakt dat Vakmanschap, Vertrouwen en Viewsgierigheid in zijn of haar werk aan de orde is. En dat wordt voor elke organisatie van levensbelang. Zeker ook gezien de generatie die nu voor de poort staat en opgegroeid is in de wereld van de social media. Die zal zich alleen verbinden als de 3 V’s actief zijn. Anders zullen velen van hen Jeroen Smit volgen…..

Jeroen Smit was hoofdredacteur van het economisch weekblad FEM, toen hij in 2002 ontslag nam en boeken ging schrijven (over Ahold en ABN/Amro). “Ik kan me niet voorstellen dat ik nog voor een baas zou werken, dat ik ondergeschikte zou zijn (….). Eigenlijk vind ik dat mensen die iets kunnen na hun 45ste niet meer bij een baas moeten willen werken. De eerste tien, vijftien jaar leer je wat, daarna moet je toch op eigen kracht vooruit kunnen komen. Ik vind het onbegrijpelijk dat nog zoveel goed opgeleide, oudere mensen het willen, werken voor een baas. Voor hen zouden we makkelijk de ontslagbescherming kunnen schrappen. Dan worden ze gedwongen iets met hun talenten te doen. (….). Na je ontslag kom je terecht in een enorme ruimte." (citaat uit het artikel ‘De vrijheid. De vrijheid!’ Volkskrant 21-11-2009).

Terecht komen in een enorme ruimte, dat is iets wat veel mensen (gaan) vragen om voor een plaats in een organisatie te kiezen.

Lees hier: HNW drijft vakmanschap in de spits van de aanval (deel 1)

Lees hier: HNW drijft vakmanschap in de spits van de aanval (deel 2)

Tags: change management, leiderschap
Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl

Marc Oskam Marc Oskam
Marc is auteur van het boek “Venijn in de start", een essayistische handleiding voor hen die leidinggeven aan een team, en bedenker van de Vakmanschap Checklist. Vanuit het gedachtengoed van het boek bied Marc diensten aan op het gebied van organisatieontwikkeling, (management)teambegeleiding en individuele coaching van managers.

RSS feed van Marc OskamVolg Marc Oskam op TwitterVolg Marc Oskam op LinkedIn
Bekijk de blogpagina van Marc Oskam

0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel

Bent u slimmer dan uw baas? Bent u slimmer dan uw baas?

Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen

Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur? Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur?

Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar

Speciale werkplekken voor oudere werknemers Speciale werkplekken voor oudere werknemers

Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...