"Meer dan 3184 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Blogs


ISBW: Nieuw! Werken waar, hoe en wanneer jij wilt


ISBW: Nieuw! Werken waar, hoe en wanneer jij wilt
De auto als verlengd kantoor, thuis werken of werken binnen de schooltijd van je kinderen. Het klassieke 9 tot 5 concept met een vaste werkplek op kantoor hebben we al lang achter ons gelaten. En het klinkt zo mooi: thuis werken, meer vrijheid en een betere werk-privébalans. Maar ook bij het Nieuwe werken gaat het om resultaat. En de weg er naar toe ziet er anders uit.

Het Nieuwe Werken als concept is meer dan alleen flexwerken. Natuurlijk wordt het Nieuwe werken ondersteund door technologie maar het gaat ook om, mobiliteit, andere manieren van samenwerken, interactie met collega's, HRM, en lifehacking (timemanagement), en globalisering. Bekijk deze video eens over de toekomst van werk.

Arjan Hooiveld, initiatiefnemer van Werken20.nl en medeoprichter van hetnieuwewerken-blog, signaleert nogal wat misverstanden over het Nieuwe werken.

Wat is het Nieuwe werken volgens Hooiveld dan wel?

"Het Nieuwe Werken is slimmer en efficiënter werken, onafhankelijk van tijd en plaats door gebruik te maken van internet. Het is samenwerken op afstand, productiever werken door je tijd beter in te richten. Het is gebaseerd op vertrouwen en resultaat in plaats van wantrouwen, repressie en aanwezigheid. Het kantoor zoals wij dat kennen, stamt uit de tijd dat werk geconcentreerd werd rond een centrale werkplek, als direct uitvloeisel van het industriële tijdperk, waarbij de baas controle hield. Het Nieuwe Werken gaat uit van verantwoordelijkheid en professionaliteit van werkgever en werknemer."

Vrijheid, blijheid Het Nieuwe Werken?

Dat lijkt allemaal logisch maar dan moet medewerkers wel die verantwoordelijkheid kunnen dragen, leidinggevende die verantwoordelijkheid geven en iedereen overtuigd zijn van zijn eigen professionaliteit. Want volgens schrijver van het boek "Het nieuwe werken", Dik Bijl is het nieuwe werken alles behalve vrijheid blijheid. “Het is werken waar, hoe en wanneer jij dat wilt. Het is geen vrijheid, blijheid want er wordt duidelijk gestuurd op resultaten. Het is geen ordinaire bezuinigingstruc verpakt in een mooi verhaal, het levert juist energie en geld op. Het betekent niet dat mensen langer móeten werken, maar biedt juist mogelijkheden voor een betere werk-privé-balans. Het vervreemdt mensen niet van hun bedrijf of kantoor, maar faciliteert juist een effectievere en efficiënter samenwerking. Het kantoor als ontmoetingsplaats."

Hype of blijvertje?

Het Nieuwe Werken vraagt organisaties om te veranderen op het gebied van management en leiderschap, structuur en cultuur, inrichting van werkplekken en adoptie van technologie. Het betekent slimmer omgaan met tijd en beschikbare middelen. De slotvraag van Arjan Hooiveld is dan ook terecht: “Wanneer bereikt de aandacht voor Het Nieuwe Werken het kritieke omslagpunt en wanneer ontwikkelt het zich van hype tot blijvende ontwikkeling?"

Misschien worden we door bijvoorbeeld economische crisis weer terug geworpen op een
achturige werkdag, gewoon in het zicht van de baas en een uurtje reistijd. Eerlijk gezegd kan dat al niet meer. Nederland is het land met het grootste aantal parttimers. Dat betekent dat flexibel werken, handig gebruik maken van de digitale vooruitgang, los het klassieke kantoor, nu al in de genen zit van de huidige generatie werkende. In Singapore bijvoorbeeld is er in de hele stad WiFi, dus overal internet. Ook in Nederland weten en werken we over een paar jaar niet anders.

Boeken over het nieuwe werken

  • Klein receptenboek voor het nieuwe werken
    Nederland valt massaal voor het nieuwe werken. Maar hoe organiseer je dat? Roland Hameeteman geeft samen met Gonny Vink en Ben Kuiken 49 praktische recepten voor het nieuwe werken. Lees hoe je:- een missie bedenkt die iedereen bindt;- contact houdt met thuiswerkers;- de juiste tools kiest om efficiënt te telewerken;- beter brainstormt en vergadert;- verstandig omgaat met mail. Er is lang genoeg gepraat over het nieuwe werken. De keuken in, handen uit de mouwen en aan de slag!
  • Aan de slag met Het Nieuwe Werken
    Waarom gaan steeds meer organisaties over op het nieuwe werken? Wat is het nieuwe werken eigenlijk en wat levert het op? Hoe kan ik binnen mijn organisatie zelf aan de slag met Het Nieuwe Werken? Op deze en andere vragen geeft dit overzichtelijke en prettig leesbare boek van Dik Bijl een duidelijk antwoord. Het boek beschrijft de principes van Het Nieuwe Werken en laat ook de praktijk zien van organisaties die er al mee aan de gang zijn. Tot slot wordt beschreven wat ervoor nodig is om zelf aan de slag te gaan met Het Nieuwe Werken.
Websites over het nieuwe werken
www.timemanagement.nl
www.hetnieuwewerkenblog.nl
www.werken20.nl
www.stevenkop.com

Bron: ISBW, 15 december 2009

Tags: wat is het nieuwe werken, opinie, interview
Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl

Arjan Hooiveld Arjan Hooiveld
Adviseur digitale media, contentmanager en projectcoördinator. Sinds 1 september 2010 werk ik als contentcoördinator bij uitgeverij Reed Business. Daarvoor heb ik als initiatiefnemer van Werken 2.0 en medeoprichter van HNWBlog veel geschreven over Het Nieuwe Werken en diverse presentaties over Het Nieuwe Werken verzorgd.

RSS feed van Arjan HooiveldVolg Arjan Hooiveld op TwitterVolg Arjan Hooiveld op FacebookVolg Arjan Hooiveld op LinkedIn
Bekijk de blogpagina van Arjan Hooiveld

0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel

Bent u slimmer dan uw baas? Bent u slimmer dan uw baas?

Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen

Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur? Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur?

Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar

Speciale werkplekken voor oudere werknemers Speciale werkplekken voor oudere werknemers

Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...