Ze schieten als paddenstoelen uit de grond: online communities. Het is dan ook redelijk eenvoudig om een community op te starten. Met een beetje kennis van internet heb je met
Wordpress of
Ning zo een of andere online gemeenschap opgezet. Nog makkelijker is het om een groep op LinkedIn aan te maken en dit via het web te communiceren. Nodig wat collega's, vrienden, bekend en/of branchegenoten uit en je bent online!
Maar wat dan? De techniek is van ondergeschikt belang. Het gaat juist om de organisatie en duurzame onderlinge, interactieve communicatie met de leden van de community.
Wat is je doelstelling? Hoe houd je de vaart er in? Hoe stuur je zo'n groep mensen aan? Hoe krijg je de juiste interactie? Door prikkelende stellingen en blogs te schrijven, door te sturen of door je community juist 'vrij' te geven? Zorg je dat je elkaar In Real Life (IRL) tegenkomt, of wil je juist zoveel mogelijk via diverse social networks en social media laten verlopen?
In de praktijk gebeurt het vaak dat mensen zich enthousiast aanmelden bij een online community, maar dat daarna al snel de klad er in komt. Een paar enthousiastelingen werpen zich op als voortrekker. Daarom heen ontstaat een vaste kern van reageerders. De grootste groep is toch vooral passief en meldt zich aan om maar niets te hoeven missen van eventuele ontwikkelingen. Dat is op zich heel begrijpelijk: de meesten hebben immers ook nog andere dingen te doen.
Het succes van een online community valt of staat volgens mij met de mate waarin je steeds meer mensen bij het initiatief weet te betrekken en een onderlinge communicatie en interactie tot stand weet te brengen. Dit lukt volgens mij alleen door er als belanghebbende veel tijd in te stoppen en niet op te houden met het enthousiasmeren van de leden, initiëren van initiatieven en plaatsen van artikelen. Dat is absoluut een flinke klus.
Klik hier voor een overzicht van communities die Het Nieuwe Werken als thema hebben
Meer info en artikelen over communities:
Virtuele Organisatie en Communicatie (dr. Albert Benschop)
Communities van en door meerdere organisaties(Frankwatching.com)
Hoe organiseer je een community? Een voorbeeld uit de "open source" (Ambtenaar 2.0)