"Meer dan 3168 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


‘Contract Deliveroo is duidelijk’

‘Contract Deliveroo is duidelijk’


Maaltijdbezorger Deliveroo hoeft zijn medewerkers niet in loondienst te nemen. Zo luidt de uitspraak van de kantonrechter in Amsterdam in een zaak die fietskoerier Sytze Ferwerda had aangespannen.

De advocaat van Deliveroo betoogde tijdens de behandeling van de zaak dat het gebrek aan flexibiliteit bij het koeriersbedrijf voor veel 'riders' de reden was om te stoppen met het werk. Maar de kantonrechter vond het duidelijk dat de freelance-overeenkomst was bedoeld als zzp-contract. “Ook uit de wijze van werken daarna blijkt niet dat er sprake was van loondienst", aldus het vonnis. Het was Ferwerda voldoende duidelijk dat de arbeidsovereenkomst die hij voorheen had eindig was, aldus het vonnis. Hij zou bewust akkoord zijn gegaan met de overeenkomst van opdracht voor freelancers en zijn arbeidscontract zelf hebben opgezegd. Bovendien zou Ferwerda diverse opdrachten binnen de freelance-overeenkomst hebben geweigerd. Hij gedroeg zich dus als ondernemer, stelde de rechter.

Woord is aan de politiek


De kantonrechter erkent dat het huidige arbeidsrecht niet voorziet in de relatief nieuwe platformeconomie van onlinevraag en –aanbod. Maar hij vindt niet dat de gesloten overeenkomst tussen Deliveroo en bezorger zo onredelijk is dat de rechter anders moet beslissen. “Het is aan de wetgever om maatregelen te treffen wanneer het niet gewenst is dat dergelijke situaties blijven bestaan". stelt de rechter. PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk gaat zich hiervoor sterk maken. “Ik ga in de Kamer ervoor zorgen dat deze praktijken tot het verleden behoren$rdquo;, aldus de parlementariër en ex-vakbondsbestuurder. Ook de FNV is nog niet klaar met Deliveroo: de vakbond heeft het bedrijf gedagvaard wegens ontduiken van de cao door te werken met schijnzelfstandigen.

Schijnzelfstandig


Ook Ferwerda meent dat de opdrachtovereenkomst en de manier van werken neerkomt op schijnzelfstandigheid. Deliveroo heeft zich met de huidige werkwijze ontdaan van de gebruikelijke verplichtingen van een werkgever jegens zijn werknemers, stelt hij. De fietskoerier wilde terug in loondienst, om verzekerd te zijn van een inkomen bij arbeidsongeschiktheid en ziekte. Ferwerda is teleurgesteld in het vonnis en overweegt in hoger beroep te gaan, als hij aan geld voor de proceskosten kan komen. De rechtszaak kwam tot stand na crowdfunding waar vierhonderd mensen aan bijdroegen.

ZZP een constructie?


Sinds 1 februari kan werken voor Deliveroo alleen nog als zzp’er. Op deze ‘constructie’ is veel kritiek gekomen van de riders zelf, de vakbonden en vooral linkse politieke partijen. Zij vinden dat de ‘riders’ zich te veel als werknemer moeten gedragen om echt zelfstandig te kunnen zijn. Toch blijkt uit het vonnis dat de riders die werken op opdrachtovereenkomst vrij zijn om opdrachten te weigeren. Ze kunnen hun eigen werktijden bepalen. Ook hoeven ze niet per se bedrijfskleding aan, en mogen ze voor andere bezorgdiensten werken.

Wet en praktijk passen niet


Deliveroo zelf zegt dat de bezorgers “heel tevreden zijn met deze nieuwe vorm van flexibel werk en dat er steeds meer bezorgers bij komen. Wij geloven in het freelancemodel maar streven ernaar het verder te verbeteren. Flexibel werken en sociale zekerheid zou hand in hand moeten kunnen gaan, in plaats van dat het elkaar uitsluit. Wij blijven hierover het gesprek aangaan, met onder meer de politiek en de bezorgers zelf$rdquo;, aldus een woordvoerder. Deliveroo wil zijn riders een ongevallenverzekering aanbieden, maar zegt dat niet goed te kunnen omdat het niet past bij zijn rol als opdrachtgever in de huidige wetgeving. Die verzekering is door vakbonden en linkse politici eerder gehekeld als ‘schaamlap voor een schijnconstructie’. Het CNV vreest dat het hek nu van de dam is voor meer bedrijven die laagbetaald werk willen onderbrengen in freelanceconstructies zonder werknemerszekerheden.

Tags: flexibel werken, flexibel contract

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

Gerelateerde Blogs