"Meer dan 3184 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


Werkgever moet parttime werken, thuiswerken en Het Nieuwe Werken toegankelijker maken voor vaders

Werkgever moet parttime werken, thuiswerken en Het Nieuwe Werken toegankelijker maken voor vaders


Veel werkgevers gaan er nog altijd van uit dat de zorg van de kinderen bij de moeders ligt, waardoor 'moderne' vaders worden belemmerd. Omdat de vader van oudsher als de kostwinner wordt gezien, verlaten mannen minder makkelijk hun werk om voor hun kinderen te zorgen.

"Ze zien nog steeds de man als degene die alleen maar het geld verdient," aldus het kenniscentrum voor emancipatie, gezin en diversiteit E-Quality.

Weinig maatregelen voor mannen

De 'moderne' vader wil steeds vaker voor zijn kinderen zorgen. Toch werkt ruim negentig procent van de Nederlandse vaders nog net zoveel uren als voordat ze kinderen kregen. Bij de moeders is dat zestig procent.

Joan Ferrier, directrice van E-Quality, vindt dat het tijd is om het dominante denkpatroon van het moederschapsideaal eens te doorbreken. Momenteel onderzoekt E-Quality hoe mannen en vrouwen het beste werk en zorg kunnen combineren. "Er is in Nederland nog een flinke weg te gaan omdat er wel allerlei maatregelen zijn die ervoor zorgen dat vrouwen minder kunnen gaan werken, maar er zijn weinig maatregelen voor mannen."

Parttime werken, thuiswerken en het Nieuwe Werken

Het kenniscentrum vindt dat parttime werken, thuiswerken en het Nieuwe Werken toegankelijker gemaakt moet worden voor mannen. En ook het kraamverlof voor mannen zou van twee dagen naar twee weken uitgebreid moeten worden.
"Vaders zijn al weer aan het werk voordat ze weten hoe ze een luier moeten verschonen." De overheid kan hierin bijdragen door bijvoorbeeld de tijden consultatiebureaus, crèches en overheidsloketten te verruimen.

Makkelijker aanpassen werkweken

Het wetsvoorstel dat minister Henk Kamp (SZ) vorige week naar de Tweede Kamer stuurde, dat ervoor moet zorgen dat werknemers de uren van hun werkweken makkelijker kunnen aanpassen, is volgens E-Quality al een stap in de goede richting. "Als er ruimte is voor flexibele werktijden, maak je het makkelijker voor werknemers om arbeid en zorg te combineren. Daardoor blijven mensen makkelijker op de arbeidsmarkt en je krijgt er een productievere en gelukkigere werknemer voor terug," aldus Joan Ferrier.

Het volledige rapport van E-Quality verschijnt dit najaar.

Tags: het nieuwe werken, flexibel werken, hrm, thuiswerken, werk privé balans, telewerken

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
1 reacties


Veel vaders willen natuurlijk ook al weer graag aan het werk, voordat ze weten hoe ze een luier moeten verschonen. Waarom zou een vader niet zélf kunnen investeren door eigen vrije dagen op te nemen? De meeste (prille) vaders die ik ken, doen dat - in overleg met de (prille) moeder - overigens ook. Het model is toch een beetje: eerst een weekje professionele kraamhulp en daarna neemt de vader (die dat wil) 1 of 2 weken verlof op.
Arjan Bosker: Directeur Ruimte at Gemeente Krimpen aan den IJssel
LinkedIn profiel van Arjan Bosker


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel

Bent u slimmer dan uw baas? Bent u slimmer dan uw baas?

Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen

Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur? Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur?

Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar

Speciale werkplekken voor oudere werknemers Speciale werkplekken voor oudere werknemers

Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...