"Meer dan 3184 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


Werknemer 2.0

Werknemer 2.0


Vraag nu kosteloos de nieuwe NCSI publicatie 2punt0. Is uw organisatie klaar voor de nieuwe generatie werknemers? aan via informatie@ncsi.nl. Of download de brochure hier.

Bekijk de website die 2.0 studenten hebben gemaakt op www.ncsi.nl/2punt0.

Een nieuwe generatie bestormt de arbeidsmarkt: de werknemers 2.0. Opgegroeid in een tijd met Internet, Wikipedia, MSN, Google en open sourcing zijn deze werknemers gewend aan een overvloed aan mogelijkheden, informatie, communicatie en verschillende culturele invloeden.

Kenmerkend voor de groep is dat ze flexibel, innovatief, netwerkend, communicatief vaardig zijn en verantwoordelijkheid nemen als ze ergens voor kiezen, om maar een paar eigenschappen te noemen.
Elke generatie brengt nieuwe manieren van werken met zich mee, zaak is om hier als organisatie goed mee om te gaan. Wat is belangrijk voor deze nieuwe generatie? Hoe wil de nieuwe werknemer zich ontwikkelen, wat zijn belangrijke arbeidsvoorwaarden? Wat trekt de nieuwe werknemer aan, en welke manier van werken is optimaal? Hoe kunnen werknemers 2.0 ingezet worden om innovatie in uw organisatie te realiseren? Hoe kunnen zij bijdragen aan het aanboren van nieuwe markten en het inzetten van nieuwe producten en diensten?

Deze en andere vragen staan centraal in het project ‘Werknemer 2.0'.

Doel

Middels het project werknemer 2.0 wil het NCSI een antwoord geven op de vraag: Hoe kunnen organisaties werknemers 2.0 aantrekken, boeien en optimaal inzetten?

Activiteiten

De volgende activiteiten maken deel uit van het project werknemer 2.0:

Online community
Het NCSI ontwikkelt een community op het internet waarin werknemers 2.0 zich herkennen, waar ze elkaar ontmoeten en ervaringen met elkaar delen. De community biedt inzicht in werknemer 2.0, doordat onder andere hun motivatie, werkwijze en manier van communiceren zichtbaar worden. Op de site komen onder andere animatiefiguren, een game, een filmtheater met filmpjes over de do's en dont's van de werknemer 2.0 en een forum. Een administrator structureert de informatie en verzamelt de ontdekkingen.
Als partner van het NCSI ontvangt uw bedrijf aanvullende diensten van de community. Bij deelname aan het forum van de community ontvangen uw werknemers bijvoorbeeld forumsamenvattingen. U ontvangt maandelijks een praktische handleiding over de meest recente ontdekkingen.

Living lab
In het Living lab, ofwel de levende proeftuin, werken bedrijven en kennisinstellingen samen aan sociale innovatie rond het thema werknemer 2.0. Het gaat hierbij om het uitvoeren van experimenten in bedrijven, waarbij experts vanuit kennisinstellingen worden ingezet om de organisaties te begeleiden. Het living lab biedt maatwerk experimenten voor uw organisatie. De resultaten van de experimenten worden inzichtelijk gemaakt.

Ronde tafels
Het NCSI organiseert ieder kwartaal ronde tafels voor HR managers en andere belangstellenden. Zo komen vertegenwoordigers van verschillende organisaties bij elkaar om hun ervaringen en de laatste ontwikkelingen omtrent werknemer 2.0 te bespreken. De ronde tafels vormen een platform voor het delen van kennis, ervaringen en best practices.

Inhouse workshops
Het NCSI ontwikkelt een workshop die ingezet kan worden door professionele trainers om in uw organisatie praktische tips te geven en bewustwording te creëren.

Kennisverspreiding
Het NCSI verzamelt en rapporteert in samenwerking met wetenschappers en experts uit het kennisplatform kwantitatieve en kwalitatieve kennis in casusvorm en in artikelen. Als deelnemer aan dit project bepaalt u mede de (wetenschappelijk) vragen die het kennisplatform beantwoordt. U ontvangt de publicaties en wordt actief op de hoogte gehouden van de meest recente inzichten.

Resultaat

Door de combinatie van fysieke en virtuele activiteiten in het project ervaart u op verschillende manieren hoe uw bedrijf succesvoller kan worden in het aantrekken, boeien en optimaal inzetten van werknemer 2.0.

Opdrachtgevers

Opdrachtgevers zijn een lid van de Programmaraad en een Bestuurslid van het NCSI.

Tijdspad

Dit project is gestart in 2007. Begin 2008 start het onderzoek en worden de activiteiten zoals de community, living lab, ronde tafels en inhouse workshops verder uitgewerkt en opgeschaald.

Interesse?

Wilt u meer weten over dit project van het NCSI? U kunt contact opnemen met de programmamanager, Sijas Akkerman, via s.akkerman@ncsi.nl of via het secretariaat van het NCSI op 010-2052780.

Bron: NCSI

Tags: ncsi, living lab

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel

Bent u slimmer dan uw baas? Bent u slimmer dan uw baas?

Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen

Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur? Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur?

Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar

Speciale werkplekken voor oudere werknemers Speciale werkplekken voor oudere werknemers

Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...