"Meer dan 3184 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


Invoering telewerken afhankelijk van manager

Invoering telewerken afhankelijk van manager


In Het Nieuwe Werken wordt telewerken vaak gezien als een middel om werk- en privéactiviteiten beter te combineren omdat het de werknemer tijd bespaart. Bijkomend voordeel is dat hij vanwege het ten dele wegvallen van het woon-werkverkeer geen stress heeft door files of vertragingen. Daarnaast geeft telewerken de werknemer meer flexibiliteit en rust om zijn eigen tijd in te delen.

Overheid stimuleert Het Nieuwe Werken

Werkgevers hebben vooral voordeel van telewerken in het feit dat dit, mits goed georganiseerd, kantoorruimte en stookkosten kan besparen. Tot slot is de overheid ook zeer geïnteresseerd in het stimuleren van deze vorm van Het Nieuwe Werken omdat telewerken files tegen kan gaan.

Conclusies telewerken

Uit een analyse van de jaarlijkse Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van TNO en CBS is een viertal conclusies te trekken over telewerken:

1. In de periode 20072010 nam telewerken toe van 12 tot 16 procent, thuiswerken zonder telewerken nam af, van 18 tot 16 procent. In 2010 werkte circa 32 procent van alle werknemers korte of langere tijd per week thuis, al dan niet met de computer.

2. Telewerkers zijn vooral werkzaam in ICT-sector, de zakelijke en financiële dienstverlening, het hoger onderwijs en bij de overheid.

3. Telewerkers zijn vooral hoogopgeleide, vaak leidinggevende, zelfstandige mannelijke werknemers.

4. Telewerken heeft geen relatie met emotionele uitputting en RSI. Wel met een gevoelde verwaarlozing van familie of gezin door het werk.

Manager voert telewerken in

Verder blijkt er een verband te zijn tussen telewerken en een grote woon-werkafstand en het hebben van een partner en kinderen thuis. Deze werknemers lijken eerder thuis te willen werken. Ook de arbeidscondities waaronder telewerken tot bloei komt zijn van belang.

De mate van telewerken wordt niet beperkt door technologische mogelijkheden, maar eerder bepaald door werkgevers en managers die zich in hun keuze laten leiden door ingeschatte coördinatie- en controleproblemen. Vooral bedrijven die directe controlemechanismen hebben vervangen door een systeem met autonome werknemers die afgerekend worden op hun output staan open voor telewerken. Of medewerkers gaan telewerken ligt uiteindelijk aan de wil van managers.

Tags: het nieuwe werken, werk privé balans, management, filebestrijding, telewerken

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel

Bent u slimmer dan uw baas? Bent u slimmer dan uw baas?

Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen

Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur? Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur?

Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar

Speciale werkplekken voor oudere werknemers Speciale werkplekken voor oudere werknemers

Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...