"Meer dan 3184 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


Wet flexibel werken vanaf 2013

Wet flexibel werken vanaf 2013


Als het aan CDA en GroenLinks ligt, krijgen werknemers vanaf 2013 het recht op flexibele arbeidstijden. Daarnaast moeten werknemers meer te zeggen krijgen over de werkplek, zodat werk, zorgtaken en scholing beter te combineren zijn. Thuiswerken moet dan ook meer mogelijk worden.

Wet flexibel werken

Hierover dienen Tweede Kamerlid Ineke van Gent (GroenLinks) en Eddy van Hijum (CDA) vandaag een initiatiefwet in. Al eerder maakten de twee politici bekend met een 'Wet flexibel werken' te komen. Omdat VVD, PvdA en D66 toen al sympathiek tegenover het initiatief, stonden, tekende zich toen al een Kamermeerderheid af.

Flexibele werktijden en telewerken

Het plan van minister Kamp (Sociale Zaken) om het voor werknemers makkelijker te maken hun werkweek aan te passen, gaat volgens Van Gent en Van Hijum niet ver genoeg. Zij willen werknemers het recht geven op flexibele werktijden en telewerken, zodat een werkgever een verzoek hiertoe niet zomaar kan weigeren.
Van Gent: ''Daarmee wordt de norm gesteld. Werken wordt flexibel ingevuld, tenzij er zwaarwegende belangen zijn om dat niet te doen. De norm nu is andersom: werken is rigide ingevuld, tenzij de werkgever bereid is om het anders in te vullen."

Werk - privébalans

Volgens de beide politici worden in 80 procent van de huidige cao's zaken als flexibel werken en thuiswerken wel al genoemd, maar zijn in slechts 16 procent van de cao’s hierover concrete afspraken gemaakt. Onder flexibel werken wordt nu vaak verstaan dat de werkgever de werknemer mag vragen buiten de reguliere tijden te werken, maar niet andersom.

Volgens Van Hijum zouden werkgevers er echter ook veel belang bij hebben als medewerkers het werk beter kunnen combineren met privézaken. Ook denkt de CDA’er dat zeggenschap over werktijden een belangrijke voorwaarde is geworden om meer te werken.

Tags: het nieuwe werken, flexibel werken, thuiswerken, werk privé balans, overheid

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel

Bent u slimmer dan uw baas? Bent u slimmer dan uw baas?

Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen

Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur? Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur?

Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar

Speciale werkplekken voor oudere werknemers Speciale werkplekken voor oudere werknemers

Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...