"Meer dan 3184 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


Mondiale trends bepalen nieuwe eisen leiderschap

Mondiale trends bepalen nieuwe eisen leiderschap


Globalisering, digitalisering en demografische- en klimaatveranderingen bepalen al enige jaren de eisen ten aanzien van goed leiderschap. En deze invloed zal in de toekomst alleen maar groter worden.

Dat zegt organisatieadviesbureau Hay Group op basis van een internationale studie over de toekomst van leiderschap met als perspectief het jaar 2030. De studie moet houvast bieden aan organisaties die hun leiders voor de toekomst willen identificeren en helpen ontwikkelen.

Eigenschappen leiders

"We hebben een top-5 checklist gedefinieerd met eigenschappen die op het eerste gezicht voor de hand liggend en van alle tijden lijken te zijn. Niets is echter minder waar: er ligt een aantal cruciale veranderingen in verscholen, vooral op het gebied van transparantie, het managen van diversiteit en het delen van macht, dat vraagt om een wezenlijk andere basishouding," zegt Erin Lap, Director Leadership & Talent bij Hay Group Nederland.

Talent binden

Volgens Hay Group gaat het de komende decennia ook steeds meer om teamwerk in bedrijven. Niet alleen intern maar ook over de grenzen van de eigen organisatie heen. Lap: "Je ziet deze ontwikkelingen vooralsnog met name bij de MKB-bedrijven en in het bijzonder in de creatieve sector. Het corporate bedrijfsleven is hier nog lang niet, maar moet daar wel heen als ze jonge generaties talent wil blijven binden."

Vijf criteria voor de leider van 2030:
1. Hij moet als geen ander in staat zijn om loyaliteit binnen de organisatie te creëren
2. Hij moet kunnen leidinggeven aan heterogene en diverse teams
3. Hij moet teamwerk binnen en buiten de organisatie kunnen realiseren, zonder concentraties van macht
4. Hij moet conceptueel en strategisch kunnen denken
5. Hij heeft integriteit, oprechtheid en intellectuele openheid hoog in het vaandel staan.

Nederland voorop bij HNW

Enerzijds kan de studie gezien worden als aansporing voor grote organisaties om zich rekenschap te geven van de impact van mondiale trends, hoe ze tegen leiderschap aankijken. Anderzijds is het volgens Hay Group ook goed nieuws voor Nederlandse bedrijven.
Door onze progressieve, niet-hiërarchische volksaard en daarmee de overheersende bedrijfscultuur, loopt Nederland internationaal voorop als het gaat om Het Nieuwe Werken. Veel Nederlandse bedrijven zijn allang gewend aan sturen op output in plaats van sturen op aanwezigheid. In Angelsaksische landen is dat vaak nog een brug te ver en is de behoefte om te controleren groter.

Openheid en machtverdeling

"Vooralsnog praten we al tien jaar over Het Nieuwe Werken, diversiteit, de netwerkeconomie en meer van dergelijke thema’s, maar vinden managers het vooral moeilijk om de greep op de eigen organisatie bewust wat te verminderen, meer open te zijn en de macht te verdelen. Over twintig jaar zal dat niet meer het geval zijn. De nieuwe generatie wil en weet niet anders," aldus Lap.

Tags: het nieuwe werken, innovatie, change management, leiderschap

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel

Bent u slimmer dan uw baas? Bent u slimmer dan uw baas?

Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen

Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur? Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur?

Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar

Speciale werkplekken voor oudere werknemers Speciale werkplekken voor oudere werknemers

Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...