"Meer dan 3184 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


Trage besluitvorming door Het Nieuwe Werken

Trage besluitvorming door Het Nieuwe Werken


Werknemers van bedrijven die Nieuw Werken zijn nu meer tevreden en positiever over hun werksituatie dan drie jaar geleden. Toch is HNW niet zo zaligmakend meer als toen. De werknemers zijn minder tevreden over de trage besluitvorming die ontstaat. Ook wordt de sociale cohesie minder door al die flexibel werkende collega's.

Dat concludeert marketingcommunicatiebureau Calanza uit een  tevredenheidsonderzoek dat ze deed onder ruim 2800 werknemers van bedrijven die bezig zijn met Het Nieuwe Werken. Het zette de resultaten op een rij en vergeleek die met onderzoek van drie jaar geleden. Toen waren de werknemers minder kritisch over Het Nieuwe Werken dan nu.

Bedrijfscultuur
Het grootste obstakel in het succes van HNW is de bedrijfscultuur. Die gaat vaak lang zo niet snel als de techniek mogelijk maakt. Zo moeten managers anders leren leidinggeven, bijvoorbeeld door werknemers één keer per maand aan te sturen op resultaten. Managers kunnen volgens Edith Zwagerman van adviesbureau Thinnc, een partner van Calanza, de stap naar snellere besluiten nog niet nemen.

Ook de collega’s hebben HNW nog niet helemaal in hun systeem zitten. Nog steeds komt het voor dat Nieuw Werkende medewerkers die om elf uur binnenkomen, kunnen rekenen op meesmuilende reacties van collega-medewerkers.

Sociale cohesie
Werknemers van bedrijven die Het Nieuwe Werken hebben ingevoerd vinden het verder moeilijker om belangrijke privézaken op het werk te bespreken. Doordat mensen flexibeler zijn in het waar en wanneer van hun werk, bouwen ze minder een band op met collega’s. De sociale cohesie is hierdoor minder en daarmee verdwijnt de vertrouwdheid die nodig is om privézaken te delen.

Toch blijkt uit het tevredenheidsonderzoek dat werknemers het nu minder belangrijk vinden om belangrijke privézaken te bespreken dan drie jaar geleden.

Tags: het nieuwe werken, management, leiderschap, collega's, besluitvorming, sociale cohesie

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel

Bent u slimmer dan uw baas? Bent u slimmer dan uw baas?

Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen

Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur? Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur?

Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar

Speciale werkplekken voor oudere werknemers Speciale werkplekken voor oudere werknemers

Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...