"Meer dan 3184 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


Juist de werkgever moet oplossing zoeken bij extreem weer

Juist de werkgever moet oplossing zoeken bij extreem weer


Het weer in Nederland kreeg afgelopen dagen code oranje, oftewel extreem.  Veel werknemers moeten grote moeite doen om op werk te komen. Maar hoe ver moeten ze gaan? Juist de werkgever moet zorgen voor een werkbare oplossing.

Dat dringende advies geeft ondernemersorganisatie EVO aan werkgevers bij extreme weersomstandigheden. EVO behartigt de belangen van twintigduizend vervoersbedrijven.

Thuiswerken
Als redelijke alternatieven noemt EVO thuiswerken, andere werktijden, schuiven met vrije dagen of overnachten bij een collega.

File
De regel is dat een werknemer zijn uiterste best doet om naar het werk te komen, een afgegeven weeralarm doet daaraan niet af. Er zijn natuurlijk grenzen. Van een werknemer kan niet worden verwacht dat hij zijn leven waagt of dat hij extreem lang in de file gaat staan. In het uiterste geval, als ook deze oplossingen niet mogelijk zijn, lijkt toch de hoofdregel naar boven te komen.

Bedrijfsrisico
En die luidt dat als het echt niet anders kan de werknemer niet naar werk hoeft te komen. De rechter legt de risicosfeer namelijk dan in het voordeel van de werknemer. Een werkgever dient nu eenmaal rekening te houden met dit bedrijfsrisico.

Loon
Op grond van  artikel 7:628 BW behoudt de werknemer dan ook zijn aanspraak op loon, als de overeengekomen arbeid niet kan worden verricht door een oorzaak die in redelijkheid voor rekening van de werkgever behoort te komen. Wanneer deze weersomstandigheden buitengewoon lang aanhouden waardoor werkhervatting onmogelijk blijft, dan kan dit anders zijn.

Tags: flexibel werken, thuiswerken, management, mobiliteit, werknemers, extreem weer

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel

Bent u slimmer dan uw baas? Bent u slimmer dan uw baas?

Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen

Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur? Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur?

Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar

Speciale werkplekken voor oudere werknemers Speciale werkplekken voor oudere werknemers

Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...