"Meer dan 3168 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


De werknemer van de toekomst is zelf de baas over tijd en geld

De werknemer van de toekomst is zelf de baas over tijd en geld


Carrièremogelijkheden in de vorm van cursussen en opleidingen. Dat is wat de werknemer vooral nog verwacht van zijn baas. Werkgevers moeten af van vooraf bepaalde arbeidsvoorwaarden. De werknemer van de toekomst wordt zzp-er in loondienst.

Dat stelt Gijs van Bussel, hoogleraar duurzaam beloningsbeleid aan de Nyenrode Business Universiteit en partner bij PwC, in een interview met NUzakelijk.nl.

Zzp-principe
Hoogopgeleide werknemers hebben niet meer de behoefte om twintig jaar lang bij dezelfde werkgever te werken. Van Bussel: “Het zzp-principe van zelf autonomie hebben over tijd en geld spreekt hen erg aan."

Arbeidsvoorwaarden
Werkgevers moeten daarom in plaats van vooraf bepaalde arbeidsvoorwaarden en bijvoorbeeld één bedrag afspreken. Werknemers kunnen vervolgens zelf bepalen hoe ze dat geld gebruiken. Dat maakt het bijvoorbeeld mogelijk om tijdelijk minder geld in de pensioenpot te stoppen en extra te sparen voor een wereldreis.

Kopersmarkt
De werkgever moet vooral investeren in zijn personeel met cursussen en opleidingen. Van Bussel deed recent onderzoek onder 4500 zogeheten millennials, waaruit duidelijk een groot verlangen naar flexibiliteit naar voren kwam. “Er zal straks sprake zijn van een ‘kopersmarkt’: de werknemer bepaalt wie zijn werkgever is, en niet andersom", aldus Van Bussel.

Aantrekkelijke organisatie
Werkgevers hoeven niet tot 2020 af te wachten. Van Bussel: “Werkgevers die nu als eerste op het verlangen naar autonomie inspelen en hun arbeidsvoorwaarden toespitsen op de individuele medewerker, nemen een voorsprong en worden voor millennials een aantrekkelijke organisatie."

Cao’s
Overigens zullen de cao’s in de toekomst nog wel nodig zijn voor de lager opgeleide werknemers in ons land, aldus Van Bussel. Maar vakbonden en ondernemingsraden doen er volgens de hoogleraar verstandig aan deze ontwikkeling goed in de gaten te houden.

Overheid
Ook de overheid zou hier volgens Van Bussel op in moeten spelen door ‘zzp’ers in loondienst’ dezelfde flexibiliteit te bieden als werkgevers nu krijgen. Ze moeten volgens de hoogleraar net als werkgevers en zzp’ers bijvoorbeeld kosten kunnen aftrekken. Of het aantal ‘gewone’ zzp’ers door deze ontwikkeling zal afnemen, durft hij niet te voorspellen.

Tags: het nieuwe werken, cao, arbeidsvoorwaarden, opleidingen, carrière, zzp-er, pensioen, cursussen

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds

Zakelijke reiziger kiest steeds vaker voor trein Zakelijke reiziger kiest steeds vaker voor trein

Ruime meerderheid werknemers wil bijdragen aan ‘groter geheel’ Ruime meerderheid werknemers wil bijdragen aan ‘groter geheel’

Grootste probleem in publieke sector? De werkdruk Grootste probleem in publieke sector? De werkdruk

Thuiswerkende ambtenaren zijn eenzamer en minder betrokken Thuiswerkende ambtenaren zijn eenzamer en minder betrokken

Veranderingen in organisatie verlammen werknemers Veranderingen in organisatie verlammen werknemers

Manager mag zijn mensen aanspreken op hun levensstijl Manager mag zijn mensen aanspreken op hun levensstijl

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...