"Meer dan 3184 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


Medewerker kiest onbewust voor man als leidinggevende

Medewerker kiest onbewust voor man als leidinggevende


Ondanks dat onderzoek laat zien dat een vrouw aan het roer een bedrijf meer rendement oplevert, kiest de meerderheid van de medewerkers onbewust toch voor een mannelijke leidinggevende.

Dat blijkt uit onderzoek van Direction Europe, bureau voor training en advies rond leiderschap en diversiteit, naar de onbewuste voorkeuren voor mannelijk of vrouwelijk leiderschap.

Voorkeur
Daaruit blijkt dat ruim driekwart van de mannelijke en zes van de tien vrouwelijke medewerkers onbewust de voorkeur hebben voor mannelijk leiderschap. Tegelijkertijd zeggen nagenoeg alle respondenten dat mannen en vrouwen even geschikt zijn om leiding te geven.

Diversiteit
Verschillende onderzoeken laten zien dat organisaties met een divers werknemersbestand beter financieel en operationeel presteren. Onderzoek van Erasmus laat zien dat bedrijven met een vrouw in het bestuur gemiddeld 23,3 procent rendement op het eigen vermogen behalen. Bij bedrijven met alleen mannen in de top is dat 13,7 procent.

Mind bugs
Volgens Esther Mollema, oprichter van Direction is er sprake van ‘mind bugs’. “Onze beslissingen zijn vaak veel minder rationeel dan we denken. Onze hersenen draaien op software, maar die software is niet perfect. Er zitten bugs in, mindbugs."

Vooroordelen
Volgens Mollema zorgen deze onbewuste vooroordelen er vooral voor dat je mensen die op je lijken de voorkeur geeft boven iemand met bijvoorbeeld een ander accent, huidskleur of geslacht.

Beste kandidaat
“Het onderzoek laat zien dat iedereen mindbugs heeft en dat deze ons bijvoorbeeld verhinderen de beste kandidaat te selecteren", aldus Mollema. “Het bewust worden van mindbugs is de eerste stap. Daarna moeten we ervoor zorgen dat ze geen invloed gaan uitoefenen bij belangrijke besluiten."

De concurrentiepositie van Nederland staat op het spel, stelt Mollema. “Nederland wordt steeds diverser en we maken volgens mij niet optimaal gebruik van het aanwezige talent."

Tags: hrm, management, change management, onderzoek, leiderschap, vrouwen, diversiteit

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel

Bent u slimmer dan uw baas? Bent u slimmer dan uw baas?

Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen

Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur? Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur?

Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar

Speciale werkplekken voor oudere werknemers Speciale werkplekken voor oudere werknemers

Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...