"Meer dan 3071 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


Medewerker kiest onbewust voor man als leidinggevende

Medewerker kiest onbewust voor man als leidinggevende


Ondanks dat onderzoek laat zien dat een vrouw aan het roer een bedrijf meer rendement oplevert, kiest de meerderheid van de medewerkers onbewust toch voor een mannelijke leidinggevende.

Dat blijkt uit onderzoek van Direction Europe, bureau voor training en advies rond leiderschap en diversiteit, naar de onbewuste voorkeuren voor mannelijk of vrouwelijk leiderschap.

Voorkeur
Daaruit blijkt dat ruim driekwart van de mannelijke en zes van de tien vrouwelijke medewerkers onbewust de voorkeur hebben voor mannelijk leiderschap. Tegelijkertijd zeggen nagenoeg alle respondenten dat mannen en vrouwen even geschikt zijn om leiding te geven.

Diversiteit
Verschillende onderzoeken laten zien dat organisaties met een divers werknemersbestand beter financieel en operationeel presteren. Onderzoek van Erasmus laat zien dat bedrijven met een vrouw in het bestuur gemiddeld 23,3 procent rendement op het eigen vermogen behalen. Bij bedrijven met alleen mannen in de top is dat 13,7 procent.

Mind bugs
Volgens Esther Mollema, oprichter van Direction is er sprake van ‘mind bugs’. “Onze beslissingen zijn vaak veel minder rationeel dan we denken. Onze hersenen draaien op software, maar die software is niet perfect. Er zitten bugs in, mindbugs."

Vooroordelen
Volgens Mollema zorgen deze onbewuste vooroordelen er vooral voor dat je mensen die op je lijken de voorkeur geeft boven iemand met bijvoorbeeld een ander accent, huidskleur of geslacht.

Beste kandidaat
“Het onderzoek laat zien dat iedereen mindbugs heeft en dat deze ons bijvoorbeeld verhinderen de beste kandidaat te selecteren", aldus Mollema. “Het bewust worden van mindbugs is de eerste stap. Daarna moeten we ervoor zorgen dat ze geen invloed gaan uitoefenen bij belangrijke besluiten."

De concurrentiepositie van Nederland staat op het spel, stelt Mollema. “Nederland wordt steeds diverser en we maken volgens mij niet optimaal gebruik van het aanwezige talent."

Tags: hrm, change management, onderzoek, management, leiderschap, vrouwen, diversiteit

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

Millennials willen baan die past bij hun persoonlijkheid Millennials willen baan die past bij hun persoonlijkheid

Onuitgesproken issues belemmeren goed werkgeverschap Onuitgesproken issues belemmeren goed werkgeverschap

We willen werken op een duurzaam kantoor We willen werken op een duurzaam kantoor

35 plusser? Hoe hou je je werk leuk? 35 plusser? Hoe hou je je werk leuk?

Talent schaars? Weet waar je zoekt Talent schaars? Weet waar je zoekt

Kwart van de jonge professionals kampt met burn-out Kwart van de jonge professionals kampt met burn-out

Anders werken begint van binnen Anders werken begint van binnen

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...