"Meer dan 3159 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


'Zelfontplooiing krijg je niet door diep te graven in jezelf'

'Zelfontplooiing krijg je niet door diep te graven in jezelf'


Zelfontplooiing, zelfsturing. Prachtige begrippen waar het groeiend aantal coaches in ons land klanten mee werft en helpt. Maar je talenten komen voort uit de omstandigheden waarin je je hebt ontwikkeld en niet door te werken aan je zelf.

Dat concludeert coach Ronald Wolbink na filosofisch onderzoek naar het denken over coachen aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Zelfontplooiing
“Begrippen zoals ontwikkelen, begeleiden, zelfontplooiing, zelfsturing, autonomie en authenticiteit worden vaak als vanzelfsprekendheden geponeerd, maar zelden verduidelijkt en bijna nooit op een doordachte wijze gedefinieerd en onderbouwd."

Reflectie
In zijn filosofisch onderzoek wilde Wolbink een stukje reflectie doen over deze begrippen. “Ze zijn helemaal niet zo neutraal als gedacht. Ze impliceren allemaal dat er een zelf is. Dat je je kunt ontplooien als je maar diep genoeg graaft."

Talent
Het idee van een zelf noemt Wolbink lariekoek in een interview met Intermediair. “Je gelooft dat je er een hebt, met allerlei talenten. Maar dat beeld en die talenten zijn ontstaan uit de omstandigheden waarin je je hebt ontwikkeld. In hun zoektocht naar het zelf negeren coaches de context waarin het individu moet functioneren. Als je een conflict hebt, ligt het niet altijd aan jou."

Innerlijke zoektocht
Na zijn onderzoek is Wolbink zijn eigen coachpraktijk ook met een andere bril op gaan bezien. “Coaches moeten niet meer suggereren dat die innerlijke zoektocht ergens toe leidt. Ze kunnen mensen wel leren meer oog te hebben voor hun omgeving en ze kunnen mensen leren daar beter mee om te gaan."

Thuiswerken
Wolbink doelt op meer pragmatische coaching. “Heb je een conflict met je baas. Ga een dag in de week thuiswerken zodat je hem minder ziet. Die diepe zielenroerselen en zo, die laten we zitten."

Tags: thuiswerken, zelfsturing, coaching, zelfontplooiing

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

Thuiswerkende ambtenaren zijn eenzamer en minder betrokken Thuiswerkende ambtenaren zijn eenzamer en minder betrokken

Veranderingen in organisatie verlammen werknemers Veranderingen in organisatie verlammen werknemers

Manager mag zijn mensen aanspreken op hun levensstijl Manager mag zijn mensen aanspreken op hun levensstijl

Manager geeft verkeerd voorbeeld werk-privébalans Manager geeft verkeerd voorbeeld werk-privébalans

40 procent Nederlanders werkt wel eens thuis 40 procent Nederlanders werkt wel eens thuis

Deeltijdwerk heeft een keerzijde Deeltijdwerk heeft een keerzijde

4 tips voor ouders die flexibel willen werken 4 tips voor ouders die flexibel willen werken

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...