"Meer dan 3184 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


Het Nieuwe Werken en de emancipatie van de kenniswerker

Het Nieuwe Werken en de emancipatie van de kenniswerker


‘Het Nieuwe Werken'! Ik ben heel blij dat er eindelijk een hippe term is gevonden die breed lijkt aan te slaan. Grappig dat toen het nog telewerken heette er niets van de grond kwam en sinds de komst van ‘Het Nieuwe Werken' (HNW voor intimi) er sprake lijkt te zijn van een ware hype. Hoewel de definitie van HNW niet strak begrensd is en ieder individu of leidinggevende een eigen invulling creëert, zijn we het er denk ik allemaal over eens dat door middel van ‘Het Nieuwe Werken' onze werkzaamheden onafhankelijk(er) van tijd en plaats kunnen worden uitgevoerd. Overal waar een computer en een internetverbinding is kan er in principe gewerkt worden.

Maar op welke doelgroepen binnen de beroepsbevolking is HNW dan precies van toepassing? Op kenniswerkers natuurlijk, wordt er dan geroepen. Bij de Kenniswerker (met hoofdletter K) denken we al gauw aan de hoogopgeleide professional. U kent ze wel: strak in het pak, uitgerust met leaseauto tegenwoordig in combinatie met de oh zo verantwoorde NS business card laptop en Blackberry. Je ziet ze overal. Al surfend, netwerkend en twitterend bij café restaurant Dauphine in Amsterdam, maar in een onbewaakt ogenblik ook te spotten bij De Witte Bergen in Eemnes. En bij de klant, thuis en op kantoor.

Wat mij betreft is deze kijk op de kenniswerker echter te eenzijdig. Deze kenniswerkers doen ongemerkt al jaren aan HNW. Bij deze groep speelt bij uitstek dat zelfstandig werken altijd al het uitgangspunt is geweest van de functie. Op output hoeft niet gestuurd te worden, want dat zit wel goed. En de leidinggevende gaat sinds jaar en dag coachend en faciliterend door het leven. Zoals eerder geschetst zit het met de ICT tools ook wel goed. Met andere woorden HNW is bij deze groep werkenden niet nieuw, en we mogen zelfs spreken van een geslaagde invoering. Ga zo door zou ik zeggen!

Wat mij betreft is het belangrijkste criterium om te bepalen of iemand volgens de principes van HNW aan de slag kan de hoeveelheid tijd dat iemand in zijn of haar eentje achter de PC doorbrengt. En dat is zeker niet de hoogopgeleide professional, want die besteed ook veel tijd aan vergaderen, overleggen, conceptontwikkeling en wat dies meer zij. Ik denk dat bedrijven er goed aan zouden doen om juist ook te kijken naar de mensen die nu nog van 9-5 op kantoor zitten, zoals de boekhouders, administratieve medewerkers, secretaresses en callcenter medewerkers. Het interessante is dat hun werkzaamheden veelal standaard zijn en zeer goed meetbaar op output, zowel op kwalitatief (productiviteit) als kwantitatief gebied.

Neem bijvoorbeeld de boekhouder. Die kan ‘afgerekend' worden op het aantal facturen dat per tijdseenheid wordt ingeboekt. En als het goed is wordt de kwaliteit van het werk al steekproefsgewijs gecontroleerd. Bovendien speelt er bij de boekhouder geen bereikbaarheidsissue in de zin dat het werk persé tussen 9 en 5 uitgevoerd dient te worden. Wat is er dan op tegen om de boekhouder naar huis te sturen met de opdracht dat de boekhouding wekelijks vóór het weekend bijgewerkt moeten zijn? En of die boekhouder dat nu 's avonds doet of overdag, dat maakt niet uit.

De voordelen zijn legio. Het aantal vaste werkplekken op kantoor kan sterk teruggedrongen worden,.hetgeen een fikse verlaging van de vaste kosten tot gevolg heeft. Verder zult u zien dat de productiviteit toeneemt, aangezien de medewerker niet meer wordt afgeleid door collega's op kantoor. Ook het ziekteverzuim wordt minder; immers, de boekhouder klimt bij een verkoudheidje thuis wel achter de PC, terwijl hij in dat geval waarschijnlijk niet naar kantoor zou komen. Tot slot zult u vrijwel geen moeite meer hoeven doen om geschikte boekhouders te vinden, want velen zullen zich aangetrokken voelen tot HNW en de mogelijkheden die deze werkvorm biedt om een betere privé-werk balans te creëren.

Ik zeg doen!Marianne Sturman, directeur Moneypenny


Tags: werk privé balans, lifehacking, wat is het nieuwe werken, kenniswerker

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel

Bent u slimmer dan uw baas? Bent u slimmer dan uw baas?

Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen

Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur? Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur?

Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar

Speciale werkplekken voor oudere werknemers Speciale werkplekken voor oudere werknemers

Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...