Werkgevers en HR-afdelingen krijgen steeds meer te maken met werknemers die eigenlijk wel weg zouden willen, maar niet de overstap durven maken. Een op de zes Nederlanders zegt al helemaal niet naar een nieuwe baan uit te kijken.
Reden daarvoor is de wereldwijde economische tegenspoed. Wereldwijd zegt bijna een derde van de werknemers voorlopig niet naar een andere baan te kijken.
Dat blijkt uit de
Pay Optimism Scale 2012 van
NorthgateArinso.
Flexwerken
Werknemersbetrokkenheid en motivatie vragen nu dan ook om meer aandacht dan ooit, stellen de onderzoekers. En dat is volgens hen te verkrijgen naast loonsverhoging via training en ontwikkeling en de mogelijkheid tot flexwerken.
Loonsverhoging
Vooral die andere extra’s zullen het moeten doen om werknemers gemotiveerd te houden aangezien ruim 61 procent van de Nederlandse medewerkers niet gelooft dat er op korte termijn een loonsverhoging aankomt. Daarmee is de Nederlander minder positief dan de gemiddelde Europese werknemer, waarvan ruim 54 procent die gevoelens deelt.
Geen voordelen
Hoewel het genereren van personeelsloyaliteit topprioriteit zou moeten zijn voor organisaties die talent willen vasthouden, geeft ruim 80 procent van de Nederlandse respondenten aan dat hun werkgever geen extra, niet-financiële voordelen biedt tijdens de financiële crisis. Zo’n 14 procent zegt dat er wel beloftes zijn gedaan, maar dat deze nog niet zijn nagekomen.
Gewaardeerd gevoel
“Als het inderdaad voor veel bedrijven moeilijk is een loonsverhoging te realiseren, zullen ze andere technieken moeten gebruiken om hun talenten een gewaardeerd gevoel te geven", zegt Anita Lettink, VP Northern Europe bij NorthgateArinso. “Medewerkers hechten belang aan loon, maar zeker ook aan initiatieven zoals flexwerken. Werkgevers kunnen ook kijken naar mogelijkheden die hun medewerkers netto-voordelen opleveren, zoals bijvoorbeeld abonnementen op sportscholen of brandstofkorting via een tankpas."