"Meer dan 3184 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


De banenjacht begint als de economie aantrekt

De banenjacht begint als de economie aantrekt


Ruim vier op de tien werknemers popelt om een nieuwe baan te zoeken, maar wacht de barre economische tijden af. Zodra de economie aantrekt gaan ze op banenjacht.

Dat blijkt uit onderzoek van Unique onder ruim drieduizend werknemers in ons land.

Van de werknemers die op dit moment al op zoek zijn naar een andere werkgever, geeft 61 procent aan minder hoge eisen te stellen aan een nieuwe baan vanwege de slechte arbeidsmarkt.

Jongeren
Leeftijd blijkt daar van invloed op te zijn. In de leeftijdscategorie 25 tot 35 jaar en 45 tot 55 jaar stellen in verhouding de meeste werkzoekenden hun eisen naar beneden bij. De groep van jongeren onder de 25 en de werkzoekenden boven de 55 doet dit in verhouding het minst.

Nieuwe baan
Ook het afwachten tot de economie aantrekt houdt verband met leeftijd. In de categorie jonger dan 25 jaar wil 37 procent direct op zoek gaan naar een andere baan wanneer de economie weer aantrekt. In de leeftijdscategorie van 25 tot 35 jaar is echter bijna de helft (48 procent) van plan om meteen een nieuwe baan te gaan zoeken.

Hoger opgeleiden
Uit het onderzoek blijkt ook dat hoger opgeleiden vaker hun eisen aan een nieuwe baan naar beneden bijstellen dan lager opgeleiden.Van de hoger opgeleiden uit het onderzoek zegt 64 procent hun eisen bij te stellen, bij de lager opgeleiden is dat 58 procent.

Bovendien zijn lager opgeleiden minder snel van plan om op zoek te gaan naar een nieuwe baan wanneer de economie weer aantrekt dan hoger opgeleiden.

Mobiliteit
De minste wens voor mobiliteit werd gemeten in de branches ICT en techniek. Slechts 19 procent van de werknemers uit de ICT-sector en 22 procent uit de technische sector zegt actief op zoek te gaan naar een andere baan wanneer de arbeidsmarkt weer aantrekt.

Aantrekkelijk werkgeverschap
Alarmerend hoog, noemt Raymond Puts, algemeen directeur bij Unique het aantal werknemers dat het aantrekken van de economie ziet als startsein om een nieuwe baan te gaan zoeken. “Ik zie het als een duidelijk signaal naar werkgevers toe om daar nu al op te anticiperen. Ook in deze tijd is het belangrijk om te weten of je gezien wordt als aantrekkelijk werkgever. Je wilt ten slotte niet met lege handen staan als de arbeidsmarkt weer krapper wordt."

Het onderzoek maakt deel uit van de MKB Marktmonitor 2012, het grootste onderzoek onder MKB‘ers in Nederland, dat voor het vierde jaar uitgevoerd wordt door Unique en TNO. De resultaten worden in een onderzoeksrapport begin 2013 gepresenteerd.

Tags: management, onderzoek, mobiliteit, leiderschap, werknemertevredenheid, werkgeverschap, nieuwe baan zoeken

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel

Bent u slimmer dan uw baas? Bent u slimmer dan uw baas?

Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen

Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur? Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur?

Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar

Speciale werkplekken voor oudere werknemers Speciale werkplekken voor oudere werknemers

Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...