"Meer dan 3184 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


Werkgever kritisch op ongezonde levensstijl werknemers

Werkgever kritisch op ongezonde levensstijl werknemers


Mag een werkgever zich bemoeien met de levensstijl van een werknemer? Ja, zegt drie op de vijf ondernemers. Wel als die ongezond is en aantoonbaar invloed heeft op de werkprestaties.

Dat blijkt uit een enquête van MKB-Nederland onder tweeduizend ondernemers.

Betrokkenheid
Lijdt het werk wel onder factoren als roken, alcohol of ongezond eten, dan vindt maar liefst 92 procent het gerechtvaardigd een medewerker daar op aan te spreken. Werkgevers voelen namelijk een grote mate van betrokkenheid en verantwoordelijkheid als het gaat om de gezondheid van hun medewerkers.

Levensstijl
Slechts 8 procent vindt dat hij of zij zich geheel niet met een slechte levensstijl mag bemoeien. Wanneer verkeerde leefgewoonten geen aantoonbare invloed hebben op de prestaties, dan zijn werkgevers iets terughoudender. Van de ondervraagde ondernemers zegt 62 procent dat hij of zij zich dan met de ongezonde leefstijl van zijn medewerkers mag bemoeien.

Productiviteit
Slechte leefgewoonten als roken, te veel alcohol drinken of ongezond eten kunnen wel degelijk prestaties van werknemers op korte en lange termijn ernstig beïnvloeden, stelt MKB-Nederland. De organisatie is daarom de campagne ElkeDagBeter.nu gestart om werkgevers bewust te maken van het belang van duurzame inzetbaarheid van werknemers.

Duurzame inzetbaarheid
Omdat er komende jaren een grote krapte op de arbeidsmarkt ontstaat door vergrijzing is het belangrijk volgens Louis Peters van MKB-Nederland dat werkgevers hun werknemers langer en gezonder inzetten. Om zo ook in de toekomst verzekerd te zijn van goede werknemers. “Scholing, mobiliteit, maar ook gezondheid, spelen daarbij een belangrijke rol. Wie bijvoorbeeld tien werknemers helpt te stoppen met roken, verdient één fte."

Zes tot tien koppen koffie
Hoe zit het met de gezondheid van de ondernemers zelf? Uit de enquête blijkt dat ongeveer de helft van hen soms tot vaak last heeft van slaapproblemen. Ruim een kwart van de ondernemers drinkt zes tot tien koppen koffie per dag, vijf procent drinkt er op een dag meer dan tien. Bijna zestig procent heeft soms moeite om bij thuiskomst belangstelling op te brengen voor andere mensen. Ruim vijftien procent heeft dat vaak of altijd.

Tags: gezond werken, duurzame inzetbaarheid, werkgevers, werknemer-werkgever verhouding

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel

Bent u slimmer dan uw baas? Bent u slimmer dan uw baas?

Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen

Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur? Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur?

Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar

Speciale werkplekken voor oudere werknemers Speciale werkplekken voor oudere werknemers

Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...