"Meer dan 3184 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


Meer flexwerkers op de arbeidsmarkt

Meer flexwerkers op de arbeidsmarkt


Het aantal werknemers met een flexibel contract is dit jaar na een paar jaren van stabilisatie weer iets toegenomen. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek  vandaag. De PvdA wil dat flexwerkers niet meer worden ingehuurd via andere payroll-constructies.

Flexwerken
Voor het laatst steeg het aantal werknemers met een uitzendcontract, een tijdelijke baan of een jaarcontract in 2006 en 2007. Toen groeide het aantal flink tot boven de miljoen. De afgelopen jaren bleef het aantal flexwerkers stabiel. Tot dit jaar. Het aantal is nu iets toegenomen tot ruim 1,2 miljoen. Dat is ruim 340 duizend meer dan tien jaar geleden.

Jongeren
Het aandeel werknemers met een vast contract bedroeg in het derde kwartaal 69 procent. Tien jaar eerder was dat nog 75 procent. Vooral jongere werkenden hebben minder vaak een vast contract gekregen.

Vooral laagopgeleiden blijken relatief vaak een flexibele arbeidsrelatie te hebben. Zo’n 20 procent van de laagopgeleiden had in het derde kwartaal een flexibel contract, onder hoogopgeleiden was dat veertien procent.

Tweede Kamer
De PvdA komt deze week op voor de groeiende groep flexwerkers bij de behandeling van de begroting van Sociale Zaken, die deze week plaatsvindt in de Tweede Kamer.

Payroll
De partij wil dat bedrijven niet langer personeel kunnen inhuren via andere bedrijven, om zo de cao te omzeilen. Tweede Kamerlid Mariëtte Hamer van de PvdA zal minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) vragen een einde te maken aan deze constructie.

Veramerikanisering
Hamer zegt dat het inhuren van personeel via zogeheten payrollbedrijven steeds vaker voorkomt. Ze spreekt van ‘veramerikanisering’ van de arbeidsmarkt’ en eist dat haar partijgenoot Asscher ingrijpt.

Hamer wil ook dat flexwerkers met een tijdelijk contract recht krijgen op ontslagvergoeding. Ze denkt aan een maand per gewerkt jaar.

Tags: het nieuwe werken, flexibel werken, hrm, flexwerken, werknemers, payroll, contract

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel

Bent u slimmer dan uw baas? Bent u slimmer dan uw baas?

Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen

Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur? Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur?

Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar

Speciale werkplekken voor oudere werknemers Speciale werkplekken voor oudere werknemers

Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...