"Meer dan 3184 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


Slecht gedrag leidinggevende vergalt werkplezier

Slecht gedrag leidinggevende vergalt werkplezier


Geen roddelende collega’s, liefdesrelaties op de werkvloer of werknemers die zich ziek melden terwijl ze dat niet zijn. Nee, het werkplezier van de werknemer wordt vooral beinvloed door slecht gedrag van de leidinggevende. 

Dat blijkt uit onderzoek door Intomart GfK in opdracht van Grant Thornton naar integriteit en werkplezier onder vijfhonderd werknemers van middelgrote organisaties en non-profit organisaties.

Ongewenst gedrag
Dat werknemers zich ook niet altijd goed gedragen blijkt uit het onderzoek. 87 procent  van de collega’s roddelt over elkaar, 70 procent meldt zich ten onterechte ziek en 53 procent van de collega’s spreekt elkaar lang niet altijd op ongewenst gedrag aan.

Werkplezier
Opvallend is dat deze misdragingen het werkplezier op de werkvloer nauwelijks beïnvloeden. Nee, het juist de leidinggevende die van grote invloed is op het werkplezier van werknemers binnen organisaties. En daarmee is het volgens de respondenten ondermaats gesteld.

Integriteitsbeheersing
Vanuit het perspectief van integriteitsbeheersing op de werkvloer zijn de uitkomsten van deze studie zorgelijk te noemen, stelt Peter Schimmel, partner bij Grant Thornton Forensic Investigation & Services. "Juist het gedrag van de leiding vervult in de integriteitsbeheersing een sleutelrol. Leidinggevenden beseffen niet altijd hoe belangrijk het eigen gedrag is voor het welzijn van de organisatie."

Kilometers
Werknemers hebben volgens het onderzoek van nature de neiging zich te spiegelen aan het gedrag van leidinggevenden. Als de baas altijd te laat komt, knoeit met zijn kilometeradministratie of regels in het algemeen aan zijn laars lapt, dan wordt dat gedrag informeel tot norm verheven. Schimmel: “Een leidinggevende kan dan niet meer gerechtvaardigd en geloofwaardig een ander op de formele norm aanspreken."

Kwetsbare leider
De werkelijkheid vraagt daarom om een leider die zich bewust is van zijn impact op de organisatie en interesse en waardering toont, aldus Schimmel. “Een leider die zich kwetsbaar durft op te stellen vraagt reflectie aan de werkvloer en handelt daarnaar. Succesvol integriteitsmanagement vergt dan ook een mensgerichte focus, waarbij leidinggevenden zich meer bewust worden van het belang van hun voorbeeldfunctie."

Overigens gaan de meeste werknemers (80 procent) met plezier naar werk, met name in de non-profit sector.

Tags: management, leiderschap, werkvloer, werkplezier, integriteit

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel

Bent u slimmer dan uw baas? Bent u slimmer dan uw baas?

Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen

Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur? Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur?

Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar

Speciale werkplekken voor oudere werknemers Speciale werkplekken voor oudere werknemers

Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...