"Meer dan 3124 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


'Flexwerkers worden uitgebuit'

'Flexwerkers worden uitgebuit'


Veel mensen die werken met een nulurencontract of min-maxcontract voelen zich uitgebuit en wanhopig, signaleert vakbond FNV.  Al jaren werken ze in deze constructie, weten pas vlak van te voren wanneer ze moeten werken, maar krijgen geen geld bij ziekte of vakantie.

Terwijl dat wel wettelijk verplicht is, stelt de bond. Dat blijkt uit de tussentijdse conclusies van het meldpunt kruimelcontracten van de FNV. In de eerste weken van het meldpunt kwamen er zo’n 250 meldingen binnen, vanuit alle sectoren. Van beveiliging, banken tot media, thuiszorg en voeding.

Vast contract
Zo’n 80 procent van de flexwerkers doet hetzelfde werk als een collega met een vast contract, terwijl maar een kwart ook evenveel verdient. Driekwart wil liever een vast contract.

Nulurencontracten
De meeste meldingen gaan over nulurencontracten, waarbij niets is afgesproken over arbeidstijden. Mensen moeten zich beschikbaar houden en kunnen er dus geen ander baantje naast nemen. Terwijl ze met hun ene baan niet genoeg verdienen om rond te komen.

Aantal uren
De melders zijn volgens de FNV zeer onzeker over het aantal uren dat ze in een maand mogen werken en hoeveel ze daarmee verdienen. In veel gevallen krijgen mensen ook niet de doorbetaling waar ze wettelijk recht op hebben als er geen of minder werk is.

Psychische druk
Uit de meldingen blijkt dat veel mensen wanhopig zijn en zich uitgebuit voelen. De psychische druk is erg hoog, vooral voor mensen met een gezin met kleine kinderen. Slechts één op de vijf werkt altijd op vaste tijden, voor bijna de helft zijn elke week de tijden anders.

“Werkgevers en politiek moeten zich afvragen of dit nog acceptabel is", stelt  Catelene Passchier, vicevoorzitter FNV in Beweging. “We noemen dit niet voor niets kruimelcontracten. Van kruimels kun je niet eten. Het is hoog tijd dat mensen weer een hele boterham kunnen verdienen."

Meldpunt
Het meldpunt kruimelcontracten blijft voorlopig geopend. In 2012 telt het CBS 346.000 oproep- en invalkrachten. Daarnaast zijn er nog 860.000 contracten kleiner dan 12 uur. Van de jongeren tot 25 jaar heeft 55 procent een flexibel contract.

 

Tags: flexibel werken, hrm, werk privé balans, flexwerken, mobiliteit, werknemertevredenheid, nulurencontracten

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

5 Grootste misvattingen over secretaresses 5 Grootste misvattingen over secretaresses

Vooral vrouwen zijn meer gaan thuiswerken Vooral vrouwen zijn meer gaan thuiswerken

Werkgever mag einde maken aan thuiswerken bij slecht functioneren Werkgever mag einde maken aan thuiswerken bij slecht functioneren

Is de hele dag staand werken wel zo gezond? Is de hele dag staand werken wel zo gezond?

Een beter werk-privébalans? Hier zijn 4 tips. Een beter werk-privébalans? Hier zijn 4 tips.

Het Nieuwe Werken, geschikt voor iedereen? Het Nieuwe Werken, geschikt voor iedereen?

Kunnen zelfsturende teams wel echt zonder leiding? Kunnen zelfsturende teams wel echt zonder leiding?

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...