"Meer dan 3137 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


Ook Generatie Y gaat nu voor het salaris

Ook Generatie Y gaat nu voor het salaris


Ruim de helft van de Nederlandse beroepsbevolking noemt salaris de belangrijkste reden om voor een werkgever te kiezen. Ook Generatie Y kiest meer voor zekerheid en laat haar idealen varen.

Dit blijkt uit analyses van het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) voor de Leergang Arbeidsmarktcommunicatie van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie.

Generatie Y
Waar Generatie Y vooral bekend staat om haar idealen en haar vernieuwing lijkt de crisis ook op hen van invloed te zijn. Typische kenmerken van deze generatie zoals onafhankelijk, ondernemend, verantwoordelijkheid, vrijheid en flexibiliteit worden minder relevant.

In plaats daarvan is Generatie Y steeds vaker op zoek naar een baan met een vast contract. In 2011 vond 29 procent een vast contract relevant, in 2012 is dat gegroeid naar 35 procent.

Werkbeleving
Ook Generatie Y wordt zich dus bewust van haar arbeidsmarktperspectief waardoor de werkbeleving steeds minder belangrijk wordt en idealen zoals onafhankelijkheid en vrijheid worden losgelaten en veranderen in een drang naar stabiliteit en zekerheid, aldus de onderzoekers.

Goede werksfeer
Over de hele linie stelt de Nederlander 11 procent minder eisen ten aanzien van werk en werkgever. Naast salaris zijn verder een goede werksfeer (45 procent) en een vast contract (38 procent) doorslaggevend. Ook werkt de Nederlander graag dicht bij huis (32 procent). Hoewel de top vijf al drie jaar op rij onveranderd is, hebben alle aspecten ten opzichte van 2011 aan belang ingeleverd.

Inhoud van het werk
Een andere opvallende uitkomst is het feit dat na 2007 de werkbeleving aan terrein heeft verloren en plaats heeft gemaakt voor zekerheid in de vorm van een vast contract. In 2007 vond 54 procent van de Nederlanders inhoud van het werk een belangrijke pullfactor, in 2012 is dat gehalveerd naar 27 procent.

Ook de uitdaging van het werk is minder belangrijk geworden: voor de kredietcrisis vond 43 procent uitdagend werk van belang, momenteel geldt dat voor nog maar 26 procent.

Flexibel werken
Ook flexibel kunnen werken en doorgroeimogelijkheden worden nog maar door een op de vijf werkenden als reden genoemd om voor een werkgever te kiezen.

Tags: het nieuwe werken, flexibel werken, hrm, werkplek, flexwerken, generatie y, woon-werkverkeer, salaris

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

Ruim 2 miljoen euro extra om werknemer op de fiets te krijgen Ruim 2 miljoen euro extra om werknemer op de fiets te krijgen

Kwart werkgevers kan niet juiste talent vinden Kwart werkgevers kan niet juiste talent vinden

Een op vijf Nederlanders wil minder loon voor rokers Een op vijf Nederlanders wil minder loon voor rokers

Onderschat HR de opkomende robotisering? Onderschat HR de opkomende robotisering?

Een op drie werknemers beweegt nauwelijks op werkdag Een op drie werknemers beweegt nauwelijks op werkdag

5 Grootste misvattingen over secretaresses 5 Grootste misvattingen over secretaresses

Vooral vrouwen zijn meer gaan thuiswerken Vooral vrouwen zijn meer gaan thuiswerken

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...