"Meer dan 3070 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


Verandertrajecten succesvoller met dienend leiderschap

Verandertrajecten succesvoller met dienend leiderschap


De invoering van verandertrajecten, zoals bijvoorbeeld de invoering van HNW, heeft meer kans van slagen als leidinggevenden zich dienend opstellen en helder communiceren.

Dat blijkt uit een van adviesbureau Berenschot en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) onder klantcontactcentra van veertig gemeenten.

Bescheidenheid
De eigenschappen die het meest een positief effect hebben op de veranderbereidheid van medewerkers zijn stimuleren, rentmeesterschap, lef tonen en bescheidenheid. Opvallend is overigens dat de onderzochte gemeenten gemiddeld laag scoren op de laatste twee eigenschappen.

Werknemers
Gemma Post, namens Berenschot betrokken bij het onderzoek, meent dat gemeenten er verstandig aan doen vooral op deze twee eigenschappen slagen te maken: "Zij hebben vaak te maken met organisatieveranderingen. Die vragen veel energie van de medewerkers. En ook van leidinggevenden die als breekijzer van de organisatie hun medewerkers steeds weer moeten enthousiasmeren om mee te gaan in de verandering."

Leiderschap
Dienend leiderschap blijkt bij uitstek een stijl te zijn die dit mogelijk maakt, zo stelt Post. “Een dienend leider is een voorbeeld voor de medewerkers, weet hen mee te nemen in de verandering en zo te komen tot een effectief resultaat."

Communicatie
Uit het onderzoek blijkt ook dat er een relatie is tussen de kwaliteit van communicatie en de veranderbereidheid van medewerkers. Overigens blijkt het effect van goede communicatie minder groot te zijn dan dat van dienend leiderschap.

Lef tonen
De leidinggevenden van de klantcontactcentra werden beoordeeld op acht wezenlijke eigenschappen van dienend leiderschap. Delegeren, stimuleren, rentmeesterschap (het algemeen belang voorop stellen), fouten vergeven, bescheidenheid, waardering geven en vooral ook authenticiteit en lef tonen.

Tags: het nieuwe werken, innovatie, change management, management, kantoor, leiderschap, dienend leiderschap

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

Millennials willen baan die past bij hun persoonlijkheid Millennials willen baan die past bij hun persoonlijkheid

Onuitgesproken issues belemmeren goed werkgeverschap Onuitgesproken issues belemmeren goed werkgeverschap

We willen werken op een duurzaam kantoor We willen werken op een duurzaam kantoor

35 plusser? Hoe hou je je werk leuk? 35 plusser? Hoe hou je je werk leuk?

Talent schaars? Weet waar je zoekt Talent schaars? Weet waar je zoekt

Kwart van de jonge professionals kampt met burn-out Kwart van de jonge professionals kampt met burn-out

Anders werken begint van binnen Anders werken begint van binnen

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...