"Meer dan 3125 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


Ideale leidinggevende is misschien wel een vrouw

Ideale leidinggevende is misschien wel een vrouw


De ideale leidinggevende weet zijn mensen te motiveren en is eerlijk, betrokken, sociaal vaardig en menselijk. Daadkrachtige en assertieve leidinggevenden zijn anno 2013 niet meer gewenst.

Dat blijkt uit het Randstad WerkMonitor onderzoek onder 810 werknemers in Nederland. Conclusie daaruit: de gedroomde chef heeft zachte eigenschappen en is misschien wel een vrouw.

Vrouwen aan de top
Veel werknemers (39 procent) vinden dat er in hun organisatie een tekort is aan vrouwen in leidinggevende posities. Opvallend is dat vooral mannen aangeven het gevoel te hebben dat er te weinig vrouwelijke bazen zijn (43 procent, tegenover 34 procent van de vrouwen).

Diversiteit
Bijna 80 procent geeft aan dat meer vrouwen aan de top een organisatie extra diversiteit en daarmee balans geeft. Vier op de tien werknemers (39 procent) vindt dat er bij zijn of haar huidige werkgever te weinig vrouwen in leidinggevende posities zijn.

Werkgevers
Werkgevers lijken daar gehoor aan te geven. Zo zegt bijna de helft van de werknemers (47 procent) het gevoel te hebben dat zijn of haar werkgever vrouwen aanmoedigt om te streven naar een leidinggevende positie.

Mannelijke manager
Toch gaat dat langzaam. Zowel mannelijke als vrouwelijke werknemers geven aan dat ze zelf liever een mannelijke manager hebben dan een vrouwelijke manager (39 procent vs. 29 procent). Twee derde van de werknemers (64 procent) geeft aan dat er bij zijn of haar werkgever meer mannelijke dan vrouwelijke managers zijn.

Parttime werken
Het aandeel vrouwen in de top van het bedrijfsleven groeit maar heel langzaam. Volgens ruim de helft van de werknemers (57 procent) is het voor vrouwen moeilijker om te promoveren naar een leidinggevende positie dan voor mannen.

Ook denkt bijna de helft van de Nederlandse werknemers (49 procent) dat parttime werken een carrière in de weg staat.

Vrouwen
Werkgevers staan positief tegenover meer vrouwen aan de top, maar vrouwen zijn er zelf nog niet van overtuigd. Veel vrouwen lijken niet de behoefte te hebben om een topfunctie te vervullen en geloven dat het voor hen moeilijker is de top te bereiken. Vooral parttime werken zien ze als een obstakel voor een carrière, terwijl dat bij de helft van de Nederlandse organisaties niet als probleem wordt gezien.

Beeldvorming
“Wellicht wordt het tijd dat vrouwen hun eigen beeldvorming van vrouwen in topfuncties bijstellen en laten zien dat zij de leiders van de toekomst zijn", concludeert algemeen directeur Chris Heutink van Randstad Nederland.

Vicieuze cirkel
Om meer vrouwen door te laten stromen naar de top moet volgens Nederlandse werknemers vooral de beeldvorming rondom vrouwen in topfuncties veranderen (61 procent). Daarnaast is het volgens drie op de tien werknemers een vicieuze cirkel; mannen nemen mannen aan, waardoor er weinig vrouwen aan de top komen.

De oplossing is dus, zo stellen de onderzoekers vast: meer vrouwen aan de top, dan breidt dit zich vanzelf uit.

Beloning
Overigens worden vrouwen en mannen nog verschillend beloond: bij drie op de tien werkgevers (29 procent) verdienen vrouwen minder dan mannen in vergelijkbare posities.

Tags: hrm, werk privé balans, management, vrouwen, parttime werken, leidinggeven, diversiteit, sekseverhoudingen

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

5 Grootste misvattingen over secretaresses 5 Grootste misvattingen over secretaresses

Vooral vrouwen zijn meer gaan thuiswerken Vooral vrouwen zijn meer gaan thuiswerken

Werkgever mag einde maken aan thuiswerken bij slecht functioneren Werkgever mag einde maken aan thuiswerken bij slecht functioneren

Is de hele dag staand werken wel zo gezond? Is de hele dag staand werken wel zo gezond?

Een beter werk-privébalans? Hier zijn 4 tips. Een beter werk-privébalans? Hier zijn 4 tips.

Het Nieuwe Werken, geschikt voor iedereen? Het Nieuwe Werken, geschikt voor iedereen?

Kunnen zelfsturende teams wel echt zonder leiding? Kunnen zelfsturende teams wel echt zonder leiding?

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...