"Meer dan 3184 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


Waar werk jij vandaag?

Waar werk jij vandaag?


Zitzakken in hippe kleuren, lange houten tafels met designstoelen eraan. Mensen die in groepjes overleggen op rode loungebanken. Anderen die geconcentreerd op hun laptops typen. De geur van verse (gratis!) koffie en het uitzicht op een uitgebreid lunchbuffet. Wat ik aan het doen ben? Ik ben aan het werk. En niet zomaar op kantoor, nee ik werk vandaag bij Seats2Meet.
Je hebt als kantoormedewerker de keuze: je werkt op kantoor of, indien jouw bedrijf die mogelijkheid biedt, je werkt thuis. Veel mensen weten echter niet dat zij nog een keuze hebben: werken op een alternatieve werkplek, zoals een buurtkantoor of satellietkantoor. Sinds mensen mobiel kunnen werken (lang leve de laptop!) zijn dit soort ‘derde werkplekken' flink in opkomst.
Het idee is simpel: een kantoor als Seats2Meet biedt plaats aan mensen van verschillende bedrijven en organisaties. Stel je voor dat je vandaag besluit op een andere werkplek te gaan werken dan is het heel eenvoudig: je pakt je laptop, loopt naar binnen en gaat zitten. Je logt in op de gratis WIFI-verbinding en kunt aan de slag. Geen kosten, geen reserveringen, helemaal niets. Mocht je een bijeenkomst willen houden met meerdere mensen, dan reserveer je, tegen betaling, één van de overlegruimtes.
Het werken op een dergelijke werkplek biedt jou, als werknemer, veel voordelen. Allereerst is bekend dat een andere omgeving de creativiteit en productiviteit stimuleert. Je neemt letterlijk afstand van de standaard werkomgeving. Even weg van de routine, even geen standaard werkdag. Je hoort nieuwe geluiden, ziet nieuwe dingen en ontmoet nieuwe mensen. Naast de uitbreiding van jouw persoonlijke netwerk, levert dit ook een meerwaarde op voor het bedrijf waar je voor werkt.
Voor veel mensen zal de alternatieve werkplek dichter bij huis zijn dan het kantoor. Werkplekken vind je immers door het hele land. Dit heeft als gevolg dat files vermeden kunnen worden. Een direct positief gevolg hiervan is dat je meer tijd overhoudt op een dag.
Maar waarom werkt niet iedereen wat vaker op dit type werkplekken? De sociale druk en verwachtingen vanuit de omgeving zijn vaak groot, waardoor mensen toch naar kantoor blijven komen. Deze druk kan van je leidinggevende of van collega's komen, die vragen waar je bent, of het niet aanwezig zijn associëren met niet werken. De aspecten controle en leiderschapstijlen spelen hierin een grote rol.
Jammer, als je bedenkt dat werknemers in de meeste gevallen juist productiever zullen zijn op de alternatieve werkplek. Een werknemer op een alternatief kantoor zal in de meeste gevallen productiever zijn dan tijdens het thuiswerken, omdat er simpelweg minder afleiding is en de omgeving inspireert tot werken. Een nieuwe manier van werken, vraagt om een nieuwe kijk op werken en het maken van nieuwe afspraken over tijd en plaats van werk.
Ook zin in een dagje alternatief kantoor? Steeds meer websites bieden overzichten aan van locaties waar flexibel gewerkt kan worden. Je kunt hier zoeken op plaats, maar ook faciliteiten zoals de altijd onmisbare goede koffie en een internetverbinding. Mocht er bij jou in de buurt geen alternatieve werkplek te vinden zijn, denk dan ook eens aan bibliotheken of cafe's als de Coffee Company.

http://www.seats2meet.com/
http://www.brightspaces.nl/
http://www.werkplekzoeker.nl/

Bron: Vernieuwing in Werk, 17 juni 2009, door Thomas Wegbrands en Loth van Veen

Tags: werkplek, seats2meet

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel

Bent u slimmer dan uw baas? Bent u slimmer dan uw baas?

Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen

Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur? Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur?

Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar

Speciale werkplekken voor oudere werknemers Speciale werkplekken voor oudere werknemers

Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...