"Meer dan 3125 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


Bedrijven missen visie bij werken met flexibele professionals

Bedrijven missen visie bij werken met flexibele professionals


Bedrijven missen een strategische visie bij de inzet van flexibele professionals. Ze blijven te veel hangen in het ‘oude denken’ bij het inrichten van de flexibele schil. Beleid is nog te veel gericht op werken met een vaste kern.

Dat blijkt uit onderzoek van Experis.

Kennis
Als belangrijkste praktijkproblemen worden kosten en kennisverlies gezien, gevolgd door problemen met leiderschap en het binden van flexibele professionals.

Uit het onderzoek van Experis blijkt dezelfde kennis steeds vaker de aanleiding te zijn voor de inzet van een flexibele schil om sneller te kunnen innoveren in steeds korter wordende economische cycli.

Flexibele professionals
Daarmee nemen de eisen aan flexibele professionals rond kennis en snelheid sterk toe maar ook de problemen rond het borgen van kennis bij vertrekkende professionals. 73 procent van de gesprekspartners ervaart dit als een zorgpunt.

Nieuw leiderschap
68 procent van de gesprekspartners voorziet een verschuiving van ‘goed werkgeverschap’ naar ‘goed opdrachtgeverschap’. En 74 procent vindt dat de toename van flexibele professionals vraagt om een nieuwe vorm van leiderschap.

Beleid
Bedrijven lopen daarbij tegen problemen aan rond inwerking, samenwerking, betrokkenheid en omgaan met veranderende situaties. Het beleid is nog vooral gericht op werken met een vaste kern.

Flexibel werken
In de kostenbeheersing van bedrijven spelen de directe kosten van inhuur een grote rol. Maar de indirecte kostenbesparingen worden door bedrijven ook steeds vaker gezien. De resultaatgerichtheid van flexibel werken, de hoge motivatie en lage ziekteverzuim van flexkrachten en de positieve effecten van flexkrachten op ingesleten cultuurgewoontes tellen steeds zwaarder mee.

Projectmatig
Een gemiste kans, noemt Barbera de Graaf, expert flexibiliseren van talent bij Experis, het dan ook dat een strategische visie ontbreekt. “Juist nu werkt een aantal zaken positief mee: het aantal ZZP-ers stijgt, de mentaliteit rond vaste contracten verandert en steeds meer mensen willen projectmatig en afwisselend werk."

Talent als succesfactor
Experis roept bedrijven dan ook op uit de dagelijkse praktijk te stappen en tijd te maken om zich te verdiepen in de toekomstige ontwikkelingen van de arbeidsmarkt. “Want talent is de meest cruciale succesfactor in The Human Age."

Tags: het nieuwe werken, flexibel werken, change management, flexwerken, arbeidsmarkt, flexibele professionals, kenniswerkers

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

5 Grootste misvattingen over secretaresses 5 Grootste misvattingen over secretaresses

Vooral vrouwen zijn meer gaan thuiswerken Vooral vrouwen zijn meer gaan thuiswerken

Werkgever mag einde maken aan thuiswerken bij slecht functioneren Werkgever mag einde maken aan thuiswerken bij slecht functioneren

Is de hele dag staand werken wel zo gezond? Is de hele dag staand werken wel zo gezond?

Een beter werk-privébalans? Hier zijn 4 tips. Een beter werk-privébalans? Hier zijn 4 tips.

Het Nieuwe Werken, geschikt voor iedereen? Het Nieuwe Werken, geschikt voor iedereen?

Kunnen zelfsturende teams wel echt zonder leiding? Kunnen zelfsturende teams wel echt zonder leiding?

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...