"Meer dan 3089 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


‘Sociaal samenwerken gaat verder dan HNW’

‘Sociaal samenwerken gaat verder dan HNW’


Werknemers en bedrijven moeten veel meer onderling kennis gaan delen. Zo komt innovatie van de grond. Sociaal samenwerken gaat dan ook Het Nieuwe Werken verdringen als datgene waar bedrijven naar op zoek zijn.

Dat stelt Lucas Wensing, CEO en oprichter van Microsoft Lync specialist StartReady.

Efficient informatie uitwisselen
Wensing baseert zijn toekomstvoorspelling op een onderzoek van McKinsey uit juli 2012. Dat voorspelde dat bedrijven hun omzet met 20 tot 25 procent kunnen verhogen door op efficiënte wijze informatie uit te wisselen.

Productiviteit
Ook organisaties als KPN en Adobe geven aan dat de productiviteit verhoogd kan worden als medewerkers eenvoudig in staat zijn om belangrijke informatie te benaderen en te gebruiken.

Kennis
Zoeken naar informatie is volgens hen een van de meest tijdrovende activiteiten binnen het bedrijfsproces, terwijl de benodigde kennis in veel gevallen al aanwezig is in de organisatie.

Sociaal samenwerken
Dat geeft volgens Wensing aan dat kennis niet een statistisch gegeven mag zijn, maar juist gedeeld moet worden om van toegevoegde waarde te zijn in een groepssetting zoals die binnen bedrijven en ook tussen bedrijven bestaat. De term ‘sociaal samenwerken' is daarmee geboren.

Zowel tussen werknemers als tussen verschillende organisaties heeft kennisuitwisseling tot doel de uitvoering van werkzaamheden te verbeteren.

Innovatie
Innovatie is daarbij een van de belangrijkste factoren: als werknemers hun kennis en ideeën voor zichzelf houden, wordt innoveren nagenoeg onmogelijk. Juist door kennis te delen en elkaar te inspireren kan men de concurrentie voorblijven.

Het Nieuwe Werken
Het arbeidsproces is daarmee net zo goed een creatief proces, waarin sociaal samenwerken gefaciliteerd moet worden. Dat is waar Het Nieuwe Werken stokt, stelt Wensing.

Aansturen op afstand
Zo geeft een onderzoek van werkgeversvereniging AWVN aan dat leidinggevenden meestal niet over voldoende kennis en vaardigheden beschikken om hun werknemers op afstand aan te sturen en tegelijkertijd aan teambuilding te blijven doen. Wensing: “Bij sociaal samenwerken behoudt men daarentegen een dialoog, die het uitwisselen van informatie bevordert."

En dat kan ook op afstand, bepleit Wensing. “Ik zie iedere dag hoe belangrijk het is dat medewerkers met elkaar in contact staan. Je kunt niet tegen de stroom inzwemmen: medewerkers eisen dat ze flexibel mogen werken. Zorg dus dat je kennisdeling stimuleert, ook als medewerkers niet samen op kantoor zitten."

Tags: het nieuwe werken, efficiënter werken, flexibel werken, thuiswerken, flexwerken, slimmer werken, samenwerken, productiviteit, werken op afstand, kennisdelen, sociaal samenwerken

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

Helft ondernemers werkt weleens vanuit bed Helft ondernemers werkt weleens vanuit bed

Managers veel meer tevreden over hun werk dan hun personeel Managers veel meer tevreden over hun werk dan hun personeel

Congres Over Het Nieuwe Werken op zoek naar balans tussen mens en technologie Congres Over Het Nieuwe Werken op zoek naar balans tussen mens en technologie

Agile werken verovert nu ook creatieve sector. Agile werken verovert nu ook creatieve sector.

Zwangerschapsdiscriminatie neemt toe bij flexwerken Zwangerschapsdiscriminatie neemt toe bij flexwerken

Wendbaarheid een van de grootste uitdagingen HR Wendbaarheid een van de grootste uitdagingen HR

Millennials willen baan die past bij hun persoonlijkheid Millennials willen baan die past bij hun persoonlijkheid

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...