"Meer dan 3071 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


Werknemer moet meer inspraak krijgen over salaris

Werknemer moet meer inspraak krijgen over salaris


Het loon wordt bepaald van bovenaf. Als werknemer heb je daar weinig over te zeggen. Dat moet anders. ‘We moeten toe naar een grotere variabilisering van arbeidsvoorwaarden. ‘

Dat stelt hoogleraar Xavier Baeten, onderzoeksleider en oprichter van het Vlerick Reward Centre na onderzoek. Daaruit blijkt dat niet-financiële beloningscomponenten een veel belangrijkere rol voor de motivatie van medewerkers spelen dan de financiële componenten.

Salaris
Beloning wordt volgens Baeten vaak gezien als de harde kant van HR. Daarom worden er vooral technisch geschoolde mensen op gezet. Beloning heeft volgens de hoogleraar echter juist ook een enorm psychologisch component. Dat onderschatten veel bedrijven.

Vertrouwen
Er is geen focus op de logica achter het systeem. Als je als werkgever goed kunt uitlleggen hoe lonen zijn opgebouw, bjvoorbeeld door te laten zien dat ze gedeeltelijk gekoppeld zijn aan de omzetcijfers in de markt, dan is dat inzichtelijk en duidelijk voor werknemers. En dat verhoogt hun vertrouwen in de eerlijkheid van het systeem.

Emoties
Wat veel werknemers tegenstaat is dat de hoogte van het salaris ergens in de organisatie bepaald wordt en dat werknemers het maar te slikken hebben. Er is geen route voor protest, mensen krijgen zelfs niet de gelegenheid er hun emoties over te uiten.

Inspraak
Baeten pleit daarom voor meer inspraak. Voor beloningsopbouw die meer toegepast is naar de wensen van de werknemers, Werknemers hebben veelal niet het gevoel dat het huidige voordelenpakket afgestemd is op hun behoeften.

Dit kan door bijvoorbeeld meer in te zetten op winstdeling, maar er moet ook verder nagedacht worden over een flexibele beloningssfeer waarin werknemers zelf hun loon- en arbeidsvoorwaarden kunnen samenstellen.

Opleidingen
Uit het onderzoek blijkt verder dat werknemers ontevreden zijn over de mogelijkheden om zich te ontwikkelen. Baeten noemt dat gevaarlijk. Als organisaties stoppen met opleiden en ontwikkelen, valt daarmee ook de innovatiemotor stil, aldus de hoogleraar.

Hij noemt het een cirkel naar beneden. Wanneer bedrijven stoppen met het opleiden van hun personeel, innoveren ze nog minder en is er over vijf jaar nog minder omzet.

Ontwikkelen
Bovendien is er volgens Baeten een sterk verband te zijn tussen de mogelijkheid om je te ontwikkelen en je wil om bij het bedrijf te blijven.

Tags: change management, werknemerstevredenheid, werknemers, opleiding, persoonlijke ontwikkeling, salaris, arbeidsvoorwaarden, inspraak

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

Millennials willen baan die past bij hun persoonlijkheid Millennials willen baan die past bij hun persoonlijkheid

Onuitgesproken issues belemmeren goed werkgeverschap Onuitgesproken issues belemmeren goed werkgeverschap

We willen werken op een duurzaam kantoor We willen werken op een duurzaam kantoor

35 plusser? Hoe hou je je werk leuk? 35 plusser? Hoe hou je je werk leuk?

Talent schaars? Weet waar je zoekt Talent schaars? Weet waar je zoekt

Kwart van de jonge professionals kampt met burn-out Kwart van de jonge professionals kampt met burn-out

Anders werken begint van binnen Anders werken begint van binnen

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...