"Meer dan 3163 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


Werkgever heeft steeds meer oog voor gezondheid werknemer

Werkgever heeft steeds meer oog voor gezondheid werknemer


Mkb-bedrijven investeren steeds meer in de gezondheid, veiligheid en vitaliteit van hun werknemers. Meer dan de helft heeft daarvoor een plan van aanpak, driekwart voert actief verzuimbeleid en 72 procent investeert bewust in een gezonde en veilige werkplek.

Dat blijkt uit de Bedrijfsgezondheidscheck van Menzis en MKB-Nederland, die door vijfhonderd ondernemers is ingevuld.

Werkplek
Bijna driekwart van de bedrijven investeert in een gezonde en veilige werkplek en circa 60 procent geeft aan op de hoogte te zijn van regelingen die hen kunnen helpen om goede arbeidsomstandigheden te creëren.

Ziekteverzuim
Driekwart van de bedrijven geeft aan het ziekteverzuim goed in de gaten te houden en snel in actie te komen als een medewerker verzuimt, zo laten de uitkomsten van de eerste 500 scans zien.

Vitaliteit
Eveneens driekwart zegt betrokken te zijn bij de persoonlijke omstandigheden die invloed hebben op de gezondheid en vitaliteit van medewerkers. Ruim de helft is actief met preventie van gezondheidsproblemen - ook in de persoonlijke sfeer - en nog eens 54 procent biedt medewerkers persoonlijke ondersteuning om gezond te blijven en problemen te voorkomen.

Volgens MKB is het van groot belang dat werknemers zo lang mogelijk gezond en vitaal aan de slag kunnen blijven. Zeker nu iedereen langer moet doorwerken en we afkoersen op een structureel tekort op de arbeidsmarkt.

Productiviteit
Vitale werknemers zorgen ook voor hogere productiviteit en minder uitgaven aan vervanging te regelen bij ziekteverzuim. Dus ook met oog op de kosten hebben werkgevers er alle belang bij om hierop structureel (preventief) beleid te voeren.

Ook het kabinet zet fors in op preventie. Minister Schippers van VWS presenteerde vorige maand haar agenda voor een Nationaal Programma Preventie, dat vandaag ook onderwerp is van een algemeen overleg in de Kamer.

Inzetbaarheid
Ook al hebben werkgevers steeds meer oog voor het belang van structurele aandacht voor de gezondheid en inzetbaarheid van hun medewerkers, toch valt er nog een wereld te winnen, aldus MKB en Menzis.

Opvallend is bijvoorbeeld dat bedrijven met elf tot vijftig werknemers wel actief bezig zijn met het terugdringen van verzuimcijfers (75 procent), maar dat een relatief hoog percentage in deze categorie (45 procent) nog geen structurele aandacht heeft voor preventie. Terwijl bedrijven juist met structurele preventie veel kosten kunnen besparen.

Tags: hrm, werkplek, management, werknemerstevredenheid, slimmer werken, kostenreductie, productiviteit, gezond werken, duurzame inzetbaarheid, gezondheid

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

Ruime meerderheid werknemers wil bijdragen aan ‘groter geheel’ Ruime meerderheid werknemers wil bijdragen aan ‘groter geheel’

Grootste probleem in publieke sector? De werkdruk Grootste probleem in publieke sector? De werkdruk

Thuiswerkende ambtenaren zijn eenzamer en minder betrokken Thuiswerkende ambtenaren zijn eenzamer en minder betrokken

Veranderingen in organisatie verlammen werknemers Veranderingen in organisatie verlammen werknemers

Manager mag zijn mensen aanspreken op hun levensstijl Manager mag zijn mensen aanspreken op hun levensstijl

Manager geeft verkeerd voorbeeld werk-privébalans Manager geeft verkeerd voorbeeld werk-privébalans

40 procent Nederlanders werkt wel eens thuis 40 procent Nederlanders werkt wel eens thuis

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...