"Meer dan 3120 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


Werknemers in dip na zomer

Werknemers in dip na zomer


Iedereen uitgerust weer aan de slag na de vakantie? Niets is minder waar. Werknemers kampen juist met een after-zomerdip.

Werkgevers verwachten dat hun personeel na de vakantie weer uitgerust en gemotiveerd aan de slag gaat. “Het omgekeerde blijkt echter het geval te zijn", zegt Anna Maria Donnina, Arbeids- en Organisatiedeskundige bij Arbo Unie.

Loopbaantevredenheid
Uit vakantieonderzoek van Arbo Unie onder ruim duizend werknemers blijkt dat er onder hen juist sprake is van lagere loopbaantevredenheid en afgenomen betrokkenheid na de vakantieperiode.

Ongeveer 13 procent van de respondenten oriënteerde zich na de vakantie op een andere werkomgeving.

Vakantieparadox
Eén van de redenen daarvoor ligt in de vakantieparadox, aldus Donnina. Een week vakantie lijkt, als je erop terugkijkt, een eeuwigheid te hebben geduurd. Je maakt veel meer mee dan in een ‘gewone’ week thuis.

Eigenlijk is dit een soort gezichtsbedrog in je hersenen, die de hoeveelheid verstreken tijd voor een flink deel afmeten aan het aantal nieuwe herinneringen dat je aanmaakt.

Uitpuilende mailbox
Hetzelfde 'gezichtsbedrog' treedt op als we weer aan het werk gaan. De mailbox puilt na de vakantie uit en het to do-lijstje is al snel erg lang. En hoe meer dingen er op onze to do-lijstjes staan, hoe minder tijd we lijken te hebben, ook al ligt de deadline vast.

Met als gevolg dat we dus weer tijd te kort komen en met weemoed terug verlangen naar de vakantie.

Leidinggevende
Hoe krijg je de werknemers weer gemotiveerd en aan de slag? De leidinggevende heeft volgens Anna Maria Donnina een cruciale rol in het beperken van de effecten van vakantie op de betrokkenheid van medewerkers bij de organisatie.

Gemotiveerd
Ook na de vakantieperiode is het van belang medewerkers weer gemotiveerd aan de slag te krijgen, aldus Donnina. "In die periode is het van belang dat medewerkers ruimte krijgen om hun motivatie en ambities in het werk te bespreken."

Dit kan eenvoudig door kort na de vakantie van medewerkers functionerings- en persoonlijke ontwikkelplan gesprekken te voeren, stelt ze. "Ook kan na de vakantie in het team besproken worden welke ambities er zijn tot aan het einde van het jaar."

Tags: hrm, management, werknemerstevredenheid, werknemers, leiderschap, arbeidsmarkt, vakantie, motivatie, zomer, loopbaantevredenheid

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

5 Grootste misvattingen over secretaresses 5 Grootste misvattingen over secretaresses

Vooral vrouwen zijn meer gaan thuiswerken Vooral vrouwen zijn meer gaan thuiswerken

Werkgever mag einde maken aan thuiswerken bij slecht functioneren Werkgever mag einde maken aan thuiswerken bij slecht functioneren

Is de hele dag staand werken wel zo gezond? Is de hele dag staand werken wel zo gezond?

Een beter werk-privébalans? Hier zijn 4 tips. Een beter werk-privébalans? Hier zijn 4 tips.

Het Nieuwe Werken, geschikt voor iedereen? Het Nieuwe Werken, geschikt voor iedereen?

Kunnen zelfsturende teams wel echt zonder leiding? Kunnen zelfsturende teams wel echt zonder leiding?

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...