"Meer dan 3125 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


10 tips voor geluk op de werkvloer

10 tips voor geluk op de werkvloer


Een op de vijf Nederlandse werknemers is ontevreden. Maar geluk maak je voor een groot deel zelf. Ook als werknemer. Tien tips om gelukkiger te zijn op de werkplek.

Ruim 20 procent van de Nederlandse werknemers wil het liefst van baan wisselen. Maar 13 procent durft de overstap aan. Kortom er zijn dus nogal wat ontevreden werknemers.

Burn-out
Dat bewijzen de verschillende cijfers nog maar eens. Volgens Werksite.nl verlangt 78 procent van de werknemers naar een heel ander beroep en de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en TNO laten zien dat meer dan een op de acht werknemers burn-outklachten heeft.

Zelf de regie nemen
De kans op het creëren van een werkplek waarin je als werknemer je op je plek voelt is beduidend groter als je zelf de regie neemt. Dat zegt Martin Seligman, de grondlegger van de positieve psychologie. Hij schreef een boek over geluk met als titel ‘Gelukkig zijn kun je leren’.

Geluk wordt voor de helft bepaald door genetische aanleg, voor 10 procent door de omstandigheden waarin je jezelf bevindt en voor 40 procent door bewust gedrag. En daar heb je zelf invloed op.

10 tips
Het leiderschapsprogramma ‘Verken je Plek’ stelde daarom 10 tips op om gelukkiger te voelen op je werkplek.
  1. Focus op je echte talenten en passie in plaats van op aangeleerde kwaliteiten.
  2. Laat jezelf zien. Wees bewust van je uitstraling en de impact hiervan op anderen.
  3. Geef tijd en aandacht aan de 4 B’s (Blij, Bedroefd, Boos, Bang) op je werkplek. Maak deze zo nodig bespreekbaar. Durf jezelf kwetsbaar op te stellen.
  4. Acteer vanuit vertrouwen en ondersteuning in plaats vanuit controle en angst.
  5. Verbind jouw persoonlijke waarden en drijfveren aan die van je team en/of organisatie. Is dit niet mogelijk, vraag je dan af of je wel op je plek bent.
  6. Probeer niet alle problemen direct te ‘fixen’. Kijk er eens met een ‘open blik‘ en ‘open hart’ naar (en laat de oplossing van binnenuit ontstaan).
  7. Bepaal wat binnen en wat buiten jouw cirkel van invloed is en accepteer dit.
  8. Wees bewust wanneer jij acteert vanuit een slachtofferrol en wanneer vanuit eigen leiderschap. Communiceer vanuit een ik-ok en jij-ok gevoel.
  9. Ken jouw belemmerende overtuigingen, jouw saboteurs. Wie heeft de regie?
  10. Experimenteer met nieuw gedrag. Fail early, learn quickly!

Tags: hrm, werkplek, management, kantoor, werknemerstevredenheid, leiderschap, werkvloer, geluk

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

5 Grootste misvattingen over secretaresses 5 Grootste misvattingen over secretaresses

Vooral vrouwen zijn meer gaan thuiswerken Vooral vrouwen zijn meer gaan thuiswerken

Werkgever mag einde maken aan thuiswerken bij slecht functioneren Werkgever mag einde maken aan thuiswerken bij slecht functioneren

Is de hele dag staand werken wel zo gezond? Is de hele dag staand werken wel zo gezond?

Een beter werk-privébalans? Hier zijn 4 tips. Een beter werk-privébalans? Hier zijn 4 tips.

Het Nieuwe Werken, geschikt voor iedereen? Het Nieuwe Werken, geschikt voor iedereen?

Kunnen zelfsturende teams wel echt zonder leiding? Kunnen zelfsturende teams wel echt zonder leiding?

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...