"Meer dan 3175 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


Meer jonge werknemers kampen met burn-out

Meer jonge werknemers kampen met burn-out


Het aantal werknemers tussen 25 en 35 jaar met een burn-out blijft maar stijgen. De stress die daaraan ten grondslag ligt komt niet zozeer door werk, maar door de combinatie van werk met privézaken.

Dat die trend zich blijft voortzetten concludeert onderzoeksbureau Leaufort via het groeiend aantal aanvragen voor hun online zelftest. Die biedt het bureau sinds 2,5 jaar gratis aan via de website.

Stress
Steeds meer personen die symptomen van stress en burn-out ervaren, gaan actief op zoek naar mogelijkheden om hun vermoedens te onderzoeken, concludeert het bureau.

De zelftest is bedoeld om iemand een eerste indicatie te geven in welke mate hij/zij symptomen van stress, overbelasting en burn-out vertoont. Ruim 34.000 personen hebben deze zelftest inmiddels ingevuld. Het laatste jaar is het aantal respondenten met 40 procent toegenomen. Momenteel komen er iedere maand meer dan tweeduizend bij.

Burn-out
Eerdere onderzoeken bevestigden al deze trend, die al sinds 2007 gaande is. In 2012 ervoer ruim een op de acht werknemers burn-outklachten volgens onderzoek van CBS en TNO. Opvallend is dat met name steeds meer jongeren tussen de 25 en 35 jaar aan het begin van hun carrière te maken krijgen met een burn-out.

In 2010 had deze groep relatief gezien nog weinig last van burn-out. Een op de tien jongeren in de leeftijdsgroep 25-35 jaar had die klachten

Jezelf bewijzen
De crisis speelt een belangrijke rol bij de toename van burn-out, volgens onder andere TNO en het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten. Momenteel heerst er veel baanonzekerheid en met name voor jongeren is het moeilijk om een vast contract te krijgen. Zij werken met veel tijdelijke contracten en moeten zich voortdurend bewijzen; dat levert onevenredig veel stress op.

Psychisch vermoeid
Trendonderzoek van onderzoeksbureau SKB naar psychische vermoeidheid in april dit jaar liet zien dat er geen factoren in het werk zijn aan te wijzen die kunnen verklaren waarom er meer psychisch vermoeide werknemers in de jongste leeftijdsgroep zijn.

Werk-privébalans
Het onderzoek van Leaufort noemt de scheidslijn tussen werk en privé als mogelijke oorzaak. Die wordt steeds vager en de druk in het privéleven is met name bij jongeren flink toegenomen, waardoor zij het werk minder aan kunnen.

Waarschijnlijk zijn internet, mobiele telefoon en social media hierbij belangrijke factoren, omdat men continu in contact staat met anderen. Daarnaast worden mensen overladen met grote hoeveelheden informatie en allerlei keuzemogelijkheden. Het kost veel energie om hieruit de juiste informatie te filteren en gefocust te blijven.

Tags: hrm, werk privé balans, werknemerstevredenheid, lifehacking, stress, burn-out, jonge professionals, jongeren

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar

Speciale werkplekken voor oudere werknemers Speciale werkplekken voor oudere werknemers

Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds

Zakelijke reiziger kiest steeds vaker voor trein Zakelijke reiziger kiest steeds vaker voor trein

Ruime meerderheid werknemers wil bijdragen aan ‘groter geheel’ Ruime meerderheid werknemers wil bijdragen aan ‘groter geheel’

Grootste probleem in publieke sector? De werkdruk Grootste probleem in publieke sector? De werkdruk

Thuiswerkende ambtenaren zijn eenzamer en minder betrokken Thuiswerkende ambtenaren zijn eenzamer en minder betrokken

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...