"Meer dan 3125 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


Papierloos werken blijkt onhaalbaar doel

Papierloos werken blijkt onhaalbaar doel

Vandaag is het World Paper Free Day. Echt veel te feliciteren is er echter nog niet. 90 procent van de Nederlandse en Europese medewerkers werkt nog met papieren documenten. Het papierloze kantoor blijkt vooralsnog vooral een utopie.

Dat blijkt uit cijfers uit nieuw onderzoek van informatiemanager Iron Mountain onder ruim 5000 medewerkers in verschillende Europese landen.

Papierloos
Redenen zijn er genoeg waarom papierloos werken zo moeizaam gaat. Het beleid is er gewoon niet voor. Meer dan de helft van de onderzochte medewerkers beschikt niet over een fatsoenlijk papierenarchief. En 36 procent krijgt geen enkele instructie hoe waardevolle papieren informatie moet worden bewaard.

Daarnaast heeft 13 procent geen idee wie er beslist hoe documenten worden gearchiveerd. Maar liefst 27 procent zegt zelf te beslissen waar en hoe zij papieren documenten opbergen. Geen wonder dat 8 procent van de respondenten aangeeft in een papieren chaos te werken, aldus de onderzoekers.

Risico’s
Het onderzoek laat ook zien wat de risico´s zijn als het informatiebeleid geen rekening houdt met het feit dat vrijwel iedereen met papieren documenten werkt.

Binnen de kantooromgeving heeft bijna de helft van de onderzochte medewerkers onbedoeld inzage gekregen in vertrouwelijkheden en bedrijfsdocumenten, achtergelaten op kopieermachines, printers, of eenvoudigweg open en bloot op bureaus.

Bonussen
Het gaat dan om persoonlijke documenten over salarissen en bonussen van collega´s (gezien door 22 procent), beoordelingsverslagen (gezien door 12 procent), en financiële cijfers over de onderneming (gezien door 10 procent).

Papier-efficiënt
Het papierloze kantoor is voor de meeste bedrijven vooralsnog een onhaalbaar doel, volgens Jeroen Strik van Iron Mountain. "Ons advies is daarom om te streven naar een papier-efficiënte aanpak en bijvoorbeeld veelgebruikte documenten te digitaliseren en de papieren erfenis buiten de deur onder te brengen."

Beveiliging
Daarbij ligt de nadruk volgens Strik op de beveiliging, toegankelijkheid en bruikbaarheid van informatie. “Dat maakt de papieren chaos tot verleden tijd en zorgt dat medewerkers efficiënt over documenten kunnen beschikken en hun capaciteiten aan klanten kunnen besteden."

 Tags: het nieuwe werken, hrm, innovatie, change management, ict, kantoor, informatiebeveiliging, digitalisering, papierloos werken, papier

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

5 Grootste misvattingen over secretaresses 5 Grootste misvattingen over secretaresses

Vooral vrouwen zijn meer gaan thuiswerken Vooral vrouwen zijn meer gaan thuiswerken

Werkgever mag einde maken aan thuiswerken bij slecht functioneren Werkgever mag einde maken aan thuiswerken bij slecht functioneren

Is de hele dag staand werken wel zo gezond? Is de hele dag staand werken wel zo gezond?

Een beter werk-privébalans? Hier zijn 4 tips. Een beter werk-privébalans? Hier zijn 4 tips.

Het Nieuwe Werken, geschikt voor iedereen? Het Nieuwe Werken, geschikt voor iedereen?

Kunnen zelfsturende teams wel echt zonder leiding? Kunnen zelfsturende teams wel echt zonder leiding?

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...