"Meer dan 3125 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


Werknemer werkt gemiddeld zes uur per week thuis

Werknemer werkt gemiddeld zes uur per week thuis


Het aantal mensen dat af en toe thuiswerkt is de afgelopen jaren flink toegenomen. Gemiddeld werkt de werknemer in Nederlander bijna zes uur per week thuis. Toch mag nog steeds een minderheid van de werknemers zelf zijn werkuren bepalen.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag, die elk jaar de aantallen thuiswerkers in kaart brengt.

Verlof
Zo zei in 2012 één op de drie werknemers minstens één uur per week thuis te werken. In 2005 deed nog maar een kwart dit. Zes uur is het gemiddelde dat de werknemers in werktijd thuis doorbrengen. De helft van de werknemers zei vorig jaar dat ze ‘regelmatig’ zelf konden bepalen wanneer ze verlof opnemen. Bijna een derde zei dat dit ‘soms’ mogelijk is.

Werkuren bepalen
Toch mag nog steeds een minderheid van de werknemers zelf zijn werkuren bepalen. 22 procent zegt dat ze regelmatig invloed hebben op de werkuren, 23 procent zegt ‘soms’ de werkuren zelf te mogen bepalen.

Onderwijs
De meeste thuiswerkers zijn te vinden in het onderwijs. Ruim twee derde van de werknemers zei in 2012 minstens een uur per week thuis te werken. Daar staat tegenover dat de werknemers in deze sector naar verhouding de minste invloed hebben op hun verlof en werktijden.In de horeca, vervoer en opslag, de bouw en de handel wordt het minst vaak thuisgewerkt. Hier is men ook het minst vaak in de gelegenheid om zelf de verlof- en werktijden te bepalen.

Werk en zorg
Het kan allemaal nog beter in ons land volgens minister Asscher van Sociale Zaken. Volgens hem is de combinatie van werk en zorg (voor zowel kinderen als voor zieke naasten) in Nederland nu nog zodanig georganiseerd dat dit een fikse prijs heeft. Door stress en burn-out vallen onnodig veel getalenteerde werknemers om.

Vorige week deed hij dan ook een oproep om verlofregelingen, thuiswerkbeleid en werktijden aan te passen opdat werk en (mantel)zorg beter kunnen worden gecombineerd.

Prettige sfeer op werk
Toch wordt de mogelijkheid om thuis te kunnen werken het minst vaak als belangrijk genoemd, blijkt uit andere cijfers van het CBS. Een prettige sfeer op het werk wordt veel belangrijker gevonden, en ook goede leidinggevenden en werkzekerheid scoren hoger.

Thuiswerken
Het aandeel dat thuiswerken belangrijk noemt is sinds 2008 wel licht gestegen, van 34 naar 39 procent, terwijl de andere aspecten al jaren redelijk stabiel zijn. Ook blijkt het belang van thuiswerken duidelijk verband te houden met opleiding: hoe hoger de werknemer is opgeleid, hoe belangrijker die het vindt om te kunnen thuiswerken.

Vrouwen
Volgens het CBS blijkt er verder geen verschil te bestaan tussen mannen en vrouwen in het belang dat zij aan thuiswerken hechten. Bij het belang om in deeltijd te werken is dit duidelijk wél het geval: 85 procent van de vrouwen vindt dit belangrijk, 54 procent van de mannen. Ook zelf de werktijden kunnen bepalen en de reisafstand zijn aspecten die voor vrouwen een hogere prioriteit hebben dan voor mannen.

Tags: het nieuwe werken, efficiënter werken, flexibel werken, hrm, thuiswerken, werkplek, werk privé balans, innovatie, mobiliteit, werknemerstevredenheid

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

5 Grootste misvattingen over secretaresses 5 Grootste misvattingen over secretaresses

Vooral vrouwen zijn meer gaan thuiswerken Vooral vrouwen zijn meer gaan thuiswerken

Werkgever mag einde maken aan thuiswerken bij slecht functioneren Werkgever mag einde maken aan thuiswerken bij slecht functioneren

Is de hele dag staand werken wel zo gezond? Is de hele dag staand werken wel zo gezond?

Een beter werk-privébalans? Hier zijn 4 tips. Een beter werk-privébalans? Hier zijn 4 tips.

Het Nieuwe Werken, geschikt voor iedereen? Het Nieuwe Werken, geschikt voor iedereen?

Kunnen zelfsturende teams wel echt zonder leiding? Kunnen zelfsturende teams wel echt zonder leiding?

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...