"Meer dan 3184 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


Duidelijke afspraken onmisbaar bij HNW

Duidelijke afspraken onmisbaar bij HNW


De werknemers van het Belgische ICT-bedrijf Aurelium kunnen sinds drie jaar werken waar en wanneer ze willen. Dat leidt echter vaak tot te veel werken. Het bedrijf heeft daarom duidelijke afspraken gemaakt over bereikbaarheid.

Het lijkt een trend te gaan worden: bedrijven die werknemers tegen zichzelf beschermen zodat ze zichzelf niet over de kop werken door altijd maar bereikbaar te zijn.

Werk-privébalans
Aurelium is niet de enige die duidelijke afspraken maakt over de werk-privébalans van haar werknemers. In Duitsland deden BMW en Mercedes dat ook al. Dat leidde tot de nodige discussie. Is dat nu aan de werkgever om te bepalen of aan de werknemer zelf. Kan die niet gewoon zelf zijn smartphone wegleggen om de mailtjes in de avond te negeren?

HNW
In ieder geval waren duidelijke afspraken bij Aurelium hard nodig, vertelt Gert Lambers, hr-manager bij Aurelium op de site Jobat.be. Al de salesmensen en consultants bij het bedrijf kunnen vrij bepalen waar en wanneer ze werken. Hun agenda beheren ze volledig zelf. Lambers: “Wij controleren niets, behalve hun prestaties. Hoe ze hun resultaten halen, is hun verantwoordelijkheid."

Vrijheid
In de praktijk stuitte het bedrijf echter al snel op onvoorziene problemen. De vrijheid die de medewerkers kregen gaf hen niet altijd een goed gevoel. Vooral het ‘beschikbaar zijn’ bleek een bron van onzekerheid te zijn.

Bereikbaarheid
Werknemers durfden overdag hun telefoon niet uit te zetten, omdat hun collega’s dat ook niet zouden doen. Als collega’s ’s avonds nog een e-mail stuurden, voelden ze zich verplicht daar op te antwoorden en ook op die momenten bereikbaar te zijn. “Het Nieuwe Werken ontaardde in te veel werken, wat niet de bedoeling was", aldus Gert Lambers.

Flexibel werken
Omdat het heel moeilijk bleek voor de werknemers van Aurelium om hun verwachte, gewenste en vereiste beschikbaarheid zelf onder controle te krijgen, drongen duidelijke afspraken zich op. “Als we daar iets uit geleerd hebben, is het wel dat duidelijke afspraken noodzakelijk zijn om deze vorm van flexibel werken succesvol te laten zijn", zegt de hr-manager. “We hebben de werknemers samen gezet en hen laten spreken over wat ze precies van elkaar verwachten."

E-mails
Op basis van die gesprekken werden een aantal duidelijke afspraken op papier gezet, zoals dat e-mails als niet urgent beschouwd hoeven te worden. “Als je iemand echt dringend nodig hebt, dan bel je. Afhankelijk van het project waar je aan werkt, of de persoon die je belt, is het ook perfect aanvaardbaar dat je op een antwoordapparaat belandt. Dat is niet altijd gemakkelijk, maar je moet daar leren mee omgaan", legt Gert Lambers uit op Jobat.be.

Tags: het nieuwe werken, efficiënter werken, flexibel werken, hrm, thuiswerken, werk privé balans, management, lifehacking, leiderschap, tijd-en plaatsonafhankelijk

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel

Bent u slimmer dan uw baas? Bent u slimmer dan uw baas?

Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen

Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur? Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur?

Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar

Speciale werkplekken voor oudere werknemers Speciale werkplekken voor oudere werknemers

Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...