"Meer dan 3125 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


Werknemer wil meer tijd doorbrengen met gezin

Werknemer wil meer tijd doorbrengen met gezin


Zeker één op de drie werknemers wil reistijd inleveren om meer tijd door te brengen met gezin of partner, meer te slapen of te sporten. Daarvoor zouden ze graag minder tijd kwijt willen zijn aan woonwerkverkeer. Als het moet zou 13 procent van hen zelfs bereid zijn om salaris in te leveren.

Dat blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau Multiscope onder 761 Nederlandse werkgevers en werknemers. Het onderzoek werd uitgevoerd naar aanleiding van de Nationale Banenruildag, een initiatief van Banenruil.nl.

Woonwerkverkeer
Minder woonwerkverkeer verbetert de positie van werkgevers en werknemers aanzienlijk en komt het milieu ten goede. “Het idee achter Banenruil is dat veel mensen in vergelijkbare functies elkaar dagelijks letterlijk kruisen op weg tussen hun woon- en werkplaats", zegt oprichter Max Boodie. “Deze mensen zoeken niet snel naar een nieuwe baan, omdat ze tevreden zijn in hun functie. Maar als je datzelfde werk dichterbij kan doen, levert dat grote winst op in de work-life balance."

Bovendien presteren fittere en gelukkigere werknemers beter en zijn ze minder vaak ziek", stelt Boodie. “En het milieu wordt minder belast, daar heeft iedereen baat bij."

Reistijd
Van de werknemers die meer dan vijf uur per week reist, zou 60 procent een kortere reistijd willen. Van alle werknemers zou 27 procent zeker tot zeer waarschijnlijk een andere baan accepteren als dat een kortere reistijd oplevert.

Van de mensen die meer dan tien kilometer naar hun werk reizen, zou zelfs 35 procent dat zeker doen, en nog eens 33 procent zou het overwegen. 39 procent van de werknemers besteedt per week meer dan vijf uur per aan reizen van en naar huis, 12 procent zelfs meer dan tien uur. Opvallend daarbij is dat 18 procent van de mannen meer dan tien uur per week reist, tegenover 5 procent van de vrouwen.

Minder salaris
Als een banenruil 15 minuten minder reistijd oplevert, zegt 33 procent er willen over na te willen denken. Bij een reistijdverkorting van 30 minuten is dat al 67 procent. 57 procent wil investeren in een nieuwe baan, bijvoorbeeld door het volgen van cursussen.  13 procent van de ondervraagden zou salaris inleveren voor een kortere reistijd. De ondervraagden zouden de tijd die ze winnen met minder reizen, besteden aan ontspanning, gezin of partner, slapen en sporten", aldus de onderzoekers.

Wat levert minder reistijd de werknemers op? Een derde zegt meer energie te krijgen op het werk, 18 procent van de ondervraagden gaf aan ronduit chagrijnig te worden van al die tijd op de weg.

Uit het onderzoek blijkt dat leidinggevenden bij bedrijven met meer dan 500 werknemers overwegend positief staan tegenover het concept van banenruil", aldus het onderzoek.

Tags: het nieuwe werken, efficiënter werken, werkplek, werk privé balans, mobiliteit, werknemerstevredenheid, productiviteit, woon-werkverkeer, salaris

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

5 Grootste misvattingen over secretaresses 5 Grootste misvattingen over secretaresses

Vooral vrouwen zijn meer gaan thuiswerken Vooral vrouwen zijn meer gaan thuiswerken

Werkgever mag einde maken aan thuiswerken bij slecht functioneren Werkgever mag einde maken aan thuiswerken bij slecht functioneren

Is de hele dag staand werken wel zo gezond? Is de hele dag staand werken wel zo gezond?

Een beter werk-privébalans? Hier zijn 4 tips. Een beter werk-privébalans? Hier zijn 4 tips.

Het Nieuwe Werken, geschikt voor iedereen? Het Nieuwe Werken, geschikt voor iedereen?

Kunnen zelfsturende teams wel echt zonder leiding? Kunnen zelfsturende teams wel echt zonder leiding?

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...