"Meer dan 3129 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


Een op drie werknemers werkt wel eens thuis

Een op drie werknemers werkt wel eens thuis


Een derde werkt minstens één keer per week thuis. Bijna de helft van de werknemers beschikt over flexibele werktijden of werkt in deeltijd. Flexibel werken is dan ook niet meer weg te denken uit Nederland.

Dat concludeert onderzoeker Daniel Possenriede, die komende vrijdag promoveert op dit onderwerp aan de Utrecht University School of Economics.

Werknemerstevredenheid
Zo blijkt uit zijn onderzoek dat werknemers meer tevreden zijn over hun werk en werkgevers profiteren omdat deze flexibele werknemers zich minder ziek melden.
Werknemers vinden het werk- en privéleven verder beter te combineren.

Onzichtbaar
Echter,  werknemers die regelmatig thuis werken zijn minder zichtbaar voor hun collega’s en leidinggevenden. Hierdoor maken zij minder kans op promoties en krijgen zij ook minder opleidingen betaald in vergelijking met hun collega’s die niet thuis werken. Flexibel werken blijkt dus goed voor de combinatie van werk en privé, maar komt de carrière niet ten goede.

Werknemers die zelf begin- en eindtijden van hun werk kunnen bepalen of thuis kunnen werken, melden zich minder vaak ziek en zijn ook minder lang ziek. Dit is een belangrijk voordeel van flexibel werken voor de werkgevers.

Arbeidsparticipatie
Uit het onderzoek blijkt niet dat werknemers met flexibele werktijden ook meer uren willen werken. Het Nieuwe Werken leidt dus naar alle waarschijnlijk niet tot een verhoging van de arbeidsmarktparticipatie.

Ondanks de grote toename van het aantal mensen dat flexibel werkt, is er weinig empirisch onderzoek gedaan naar de economische gevolgen hiervan. Door economische inzichten en analyses te combineren met theorieën uit de sociale wetenschap en psychologie, is Daniel Possenriede op zoek gegaan naar de gevolgen van flexibel werken.

Hij heeft gekeken naar de afstemming tussen werk en privé, de arbeidsbeleving, de loopbaanontwikkeling, het ziekteverzuim en het arbeidsaanbod van werknemers.

Tags: het nieuwe werken, hrm, thuiswerken, werk privé balans, flexwerken, werknemers

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

Onderschat HR de opkomende robotisering? Onderschat HR de opkomende robotisering?

Een op drie werknemers beweegt nauwelijks op werkdag Een op drie werknemers beweegt nauwelijks op werkdag

5 Grootste misvattingen over secretaresses 5 Grootste misvattingen over secretaresses

Vooral vrouwen zijn meer gaan thuiswerken Vooral vrouwen zijn meer gaan thuiswerken

Werkgever mag einde maken aan thuiswerken bij slecht functioneren Werkgever mag einde maken aan thuiswerken bij slecht functioneren

Is de hele dag staand werken wel zo gezond? Is de hele dag staand werken wel zo gezond?

Een beter werk-privébalans? Hier zijn 4 tips. Een beter werk-privébalans? Hier zijn 4 tips.

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...