"Meer dan 3125 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


Weinig duurzaamheid in nieuwe cao's

Weinig duurzaamheid in nieuwe cao's


Werkgeversvereniging AWVN noemt het 'een gemiste kans' dat er tijdens de cao-onderhandelingen weinig is gesproken over duurzame inzetbaarheid en verbetering van de productiviteit. Wel zijn de werkgevers verheugd dat dat veel ondernemingen werk maken van het ontwikkelen van banen voor mensen met een beperking.

“De onderhandelingen hebben veel te veel in het teken gestaan van de loonparagraaf en van de compensatie voor de verkorting van de WW", stelt de organisatie. Daardoor zijn volgens AWVN andere onderwerpen naar de achtergrond verdwenen, onder meer duurzame inzetbaarheid en verbetering van de productiviteit.

Trendbreuk
Tot 2013 maakten cao-partijen jaarlijks meer afspraken over duurzame inzetbaarheid. Sinds vorig jaar ziet de AWVN het aantal akkoorden met kwalitatieve afspraken over duurzame inzetbaarheid afnemen. AWVN sprak vorig jaar al van een 'trendbreuk'. Het gaat dan om concrete afspraken rond onder meer scholing, oudere werknemers, werk- en stageplaatsen voor jongeren en vitaliteit van werknemers.

De cao-onderhandelingen verliepen de eerste helft van het jaar erg traag, stelt AWVN vast. Tot dusver zijn nog geen 150 cao’s afgesloten, terwijl dat er in een doorsnee-cao-jaar 200 zouden zijn geweest. In 2014 lopen in totaal bijna 500 cao’s af. De gemiddelde afgesproken loonstijging bedraagt 1,59 procent.

"Werkgevers willen weinig"
?Ook vakcentrale CNV zegt zich zorgen te maken over de voortgang van het cao-seizoen. Maar de vakcentrale legt de schuld hiervan bij de werkgevers. “We komen helaas te vaak werkgevers tegen die maar bar weinig willen", klaagt CNV-voorzitter Limmen in een reactie. Hij doet een oproep aan de werkgevers: “Investeer in je personeel en zorg dat werkenden in hun loon voelen dat de economie weer aan begint te trekken."

Banen arbeidsgehandicapten
De AWVN merkt op dat veel ondernemingen werk maken van het ontwikkelen van banen voor mensen met een beperking. “Dat is hard nodig, want het bedrijfsleven heeft een grote opdracht op dat vlak." AWVN voert samen met De Normaalste Zaak een project uit - ‘Werkgevers Gaan Inclusief ‘- om banen voor arbeidsbeperkten te scheppen.

"Economie op gang brengen"
Cao-coördinator Patijn van de FNV is blij met het toegenomen zelfbewustzijn onder steeds meer werknemers: “Het is goed dat de bereidheid van werknemers om actie te voeren voor waardering meer dan verdubbeld is. Ook in bedrijven waar we het niet verwachten, zoals bij kopieermachinefabrikant Xerox. Dit heeft gezorgd voor een duidelijke kentering. Na jaren achteruitgang breken we, waar actie gevoerd is, nu zelfs door die grens van 2 procent. Daar gaan we mee door. En dat moet ook, om onze economie weer op gang te brengen."

"Onzeker werk slecht voor innovatie"
De FNV vindt dat de werkgeverskoepels AWVN en VNO-NCW, maar ook andere werkgeversorganisaties, onderschatten hoe schadelijk de toename van onzeker werk is. “De kwaliteit van werk staat onder druk en het holt de innovatie- en koopkracht uit", vindt de vakbond.

Meer informatie
Wat is het verschil tussen een standaard-, een minimum- en een ondernemingscao? Blijft een cao gelden als de looptijd is verstreken? U leest de antwoorden op deze, en op vele andere vragen over cao’s in >>PW De Gids Vakbase >>.

Tags: werknemers, productiviteit, duurzame inzetbaarheid, scholing, cao

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

5 Grootste misvattingen over secretaresses 5 Grootste misvattingen over secretaresses

Vooral vrouwen zijn meer gaan thuiswerken Vooral vrouwen zijn meer gaan thuiswerken

Werkgever mag einde maken aan thuiswerken bij slecht functioneren Werkgever mag einde maken aan thuiswerken bij slecht functioneren

Is de hele dag staand werken wel zo gezond? Is de hele dag staand werken wel zo gezond?

Een beter werk-privébalans? Hier zijn 4 tips. Een beter werk-privébalans? Hier zijn 4 tips.

Het Nieuwe Werken, geschikt voor iedereen? Het Nieuwe Werken, geschikt voor iedereen?

Kunnen zelfsturende teams wel echt zonder leiding? Kunnen zelfsturende teams wel echt zonder leiding?

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...