"Meer dan 3125 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


Effect van HNW op prestaties blijft achter

Effect van HNW op prestaties blijft achter


Werknemers gaan niet beter presteren, werkgevers worden niet aantrekkelijker en de kennisdeling wordt er niet beter. Het Nieuwe Werken heeft slechts een gering effect op de belangrijkste prestatie-indicatoren.

Dit blijkt uit onderzoek van Profile Dynamics en TNO onder bijna 1700 medewerkers naar de relatie tussen persoonlijke drijfveren en Het Nieuwe Werken.

Hogere productiviteit, beter werkgeverschap en kennisdeling worden vaak als redenen genoemd voor de invoering van HNW. Toch blijkt uit het onderzoek dat sommige maatregelen ter bevordering van HNW juist een averechts effect hebben op deze doelen.

Buiten kantoor
Zo heeft het een licht negatief effect op de waardering van de werkgever wanneer medewerkers veel uren buiten kantoor werken, Dit geldt ook als medewerkers veel op wisselende plekken werken, zowel op kantoor of daarbuiten. Bovendien brengt dit ook het risico met zich mee dat kennisdeling onder druk komt te staan. Voor organisaties die kennisdeling willen verbeteren, lijkt de invoering van HNW in zijn huidige vorm niet de meest aangewezen weg.

ICT-middelen
Het meest succesvol zijn de verstrekking van ICT-middelen die het makkelijker maken om buiten kantoor te werken, aldus het onderzoek. Hierdoor worden werknemers iets productiever en waarderen zij hun werkgever iets meer dan gemiddeld. Ook organisaties die werknemers toestaan om flexibele werktijden te hanteren worden bovengemiddeld gewaardeerd.

Invoeren HNW
“Dat het effect van HNW achterblijft op belangrijke kpi’s wil zeker niet zeggen dat organisaties dan maar af moeten zien van HNW", zegt Wilma Kuipers, mede-oprichter van Profile Dynamics op het platform Over Het Nieuwe Werken.

“Het is wel belangrijk om goed na te denken over het beoogde doel ervan, de risico’s af te wegen en daarbij dan de juiste maatregelen te kiezen. HNW is een proces waarin het afstemmen van organisatiedoelen met de belangen van werknemers centraal staat. Het onderzoek laat zien dat als HNW niet overal even goed werkt, het verstandig is om gericht aanpassingen te maken waar het niet goed loopt en situaties waar het wel werkt ongemoeid te laten."

Handvatten
Het onderzoek biedt volgens Kuipers handvatten voor het maken van de juiste keuzes daarbij. Maatwerk blijkt bij de invoering van Het Nieuwe Werken een belangrijke succesfactor. “Elke organisatie is namelijk uniek en de organisatiecultuur of subculturen binnen afdelingen en teams zijn van grote invloed op de manier waarop medewerkers tegen Het Nieuwe Werken aankijken en ermee omgaan."

Uit het onderzoek komt vooral naar voren dat organisaties veel te winnen hebben bij een meer genuanceerde aanpak van Het Nieuwe Werken. Lees het interview met Wilma Kuipers daarover op Over Het Nieuwe Werken. Meer over een individuele benadering voor de invoering van HNW is te lezen in het whitepaper ‘Van Nieuw naar Beter Werken’.

Tags: het nieuwe werken, efficiënter werken, flexibel werken, change management, productiviteit, invoering het nieuwe werken, kennisdelen, aantrekkelijk werkgeverschap, prestaties

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

5 Grootste misvattingen over secretaresses 5 Grootste misvattingen over secretaresses

Vooral vrouwen zijn meer gaan thuiswerken Vooral vrouwen zijn meer gaan thuiswerken

Werkgever mag einde maken aan thuiswerken bij slecht functioneren Werkgever mag einde maken aan thuiswerken bij slecht functioneren

Is de hele dag staand werken wel zo gezond? Is de hele dag staand werken wel zo gezond?

Een beter werk-privébalans? Hier zijn 4 tips. Een beter werk-privébalans? Hier zijn 4 tips.

Het Nieuwe Werken, geschikt voor iedereen? Het Nieuwe Werken, geschikt voor iedereen?

Kunnen zelfsturende teams wel echt zonder leiding? Kunnen zelfsturende teams wel echt zonder leiding?

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...