"Meer dan 3168 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


Minder kans op burn-out door Het Nieuwe Werken

Minder kans op burn-out door Het Nieuwe Werken


Werknemers die de mogelijkheid hebben om te telewerken hebben minder last van emotionele uitputting. Ook zijn ze meer toegewijd aan hun werk. Dat blijkt het onderzoek ‘Burn-out: verbanden tussen emotionele uitputting, arbeidsmarktpositie en Het Nieuwe Werken’ van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

In het onderzoek keken de onderzoekers naar drie kernelementen van Het Nieuwe Werken: telewerken, veel autonomie op het werk en werken met resultaatafspraken.

Emotionele uitputting
Uit de resultaten blijkt dat werknemers die de mogelijkheid tot telewerken hebben, minder last hebben van emotionele uitputting en meer toegewijd zijn aan hun werk. “Dat wil zeggen dat zij enthousiaster zijn over hun baan en minder uitputting ervaren$rdquo;, aldus onderzoekster Patricia van Echtelt in het eindrapport.

Autonomie
HNW wordt vaak gelijkgesteld met telewerken, maar volgens de onderzoekers gaat het feitelijk om een breder begrip, waarbij werknemers meer autonomie en beslissingsbevoegdheid krijgen. Zij worden niet langer beoordeeld op hun aanwezigheid, maar worden aangestuurd en afgerekend op basis van resultaatafspraken.

Flexibel werk invullen
Waarom HNW leidt tot minder stress en minder kans op een burn-out is volgens de onderzoekers voor de hand liggend. Telewerken reduceert de reistijd en geeft werknemers meer mogelijkheden om hun werk flexibel in te vullen.

“Ook ervaren werknemers mogelijk minder stressoren, zoals interrupties door collega’s op het werk$rdquo;, aldus Van Echtelt in het rapport. “Autonomie en regelmogelijkheden in het werk hangen eveneens samen met minder emotionele uitputting en meer toewijding."

Resultaat
Resultaatsturing had in het onderzoek overigens geen direct verband met emotionele uitputting en toewijding. “Wel zien we dat sturing op resultaat de positieve samenhangen van toegang tot telewerken en van autonomie met toewijding versterkt." ?De onderzoekers benadrukken dat HNW echter niet voor iedereen een remedie zal zijn tegen een burn-out. Het hangt vanzelfsprekend af van het type werkzaamheden, maar ook van het karakter en de behoefte van de persoon.

Werk-privé
Werknemers die de mogelijkheid hebben om te telewerken vormen bovendien wellicht een specifieke ‘selectie’, die door andere (ongemeten) kenmerken minder risico lopen op emotionele uitputting. In onderzoek wordt soms gesuggereerd dat telewerken juist kan leiden tot een diffuse scheiding van werk en prive? en tot veel overwerk, waardoor gevoelens van stress eerder toe- dan afnemen.

Van Echtelt: “Het succes van Het Nieuwe Werken zal dan ook afhangen van de manier waarop het geïmplementeerd en afgestemd wordt op de behoeften van de individuele werknemer."

Tags: het nieuwe werken, efficiënter werken, flexibel werken, hrm, thuiswerken, flexwerken, telewerken, burn-out

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds

Zakelijke reiziger kiest steeds vaker voor trein Zakelijke reiziger kiest steeds vaker voor trein

Ruime meerderheid werknemers wil bijdragen aan ‘groter geheel’ Ruime meerderheid werknemers wil bijdragen aan ‘groter geheel’

Grootste probleem in publieke sector? De werkdruk Grootste probleem in publieke sector? De werkdruk

Thuiswerkende ambtenaren zijn eenzamer en minder betrokken Thuiswerkende ambtenaren zijn eenzamer en minder betrokken

Veranderingen in organisatie verlammen werknemers Veranderingen in organisatie verlammen werknemers

Manager mag zijn mensen aanspreken op hun levensstijl Manager mag zijn mensen aanspreken op hun levensstijl

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...