"Meer dan 3125 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


HNW bij de NS: 'Iedereen blijft altijd welkom op kantoor'

HNW bij de NS: 'Iedereen blijft altijd welkom op kantoor'


NS maakt het voor haar reizigers mogelijk om flexibel te werken in treinen en op stations. Het flexibel werken wat de reiziger doet, wil de NS ook zelf doen. Maar hoe doe je dat in een organisatie met ruim 32.000 medewerkers waarvan een groot deel vooral veel onderweg is. Programmadirecteur NS Next Elske Overgoor legt uit.

Hoe lang zijn jullie nu bezig met NS Next?
“We zijn er al een paar jaar mee bezig, zo wordt in het kantoor van NS Stations al volledig flexibel gewerkt. Zelf ben ik vorig jaar per 1 januari begonnen als programmadirecteur en sindsdien zijn we met een klein team intensief aan de slag met NS Next."

Op het Congres OHNW geeft Elske Overgoor een praktijkworkshop over de invoering van HNW bij grote organisaties.

En wat houdt deze nieuwe werkstijl precies in??
“We werken bij NS volgens de 3 E’s. Allereerst is er eigenaarschap. De medewerkers moeten zelf verantwoordelijkheid voelen voor wat ze doen. Hoe zit je in de keten? Ons doel is om de reis van deur-tot-deur zo goed mogelijk te organiseren voor de klant. Welke rol speel je daarbij, wat draag je daaraan bij ? De tweede E staat voor eenheid. We willen nog beter gaan samenwerken binnen NS. We hebben elkaar nodig. En dan is er eenvoud. We willen het in één keer goed organiseren en het niet te ingewikkeld maken. We zijn begonnen met de medewerkers op alle kantoren in Utrecht maar uiteindelijk willen we het breed aanbieden."

Het programma heeft drie pijlers: gedrag, ict en huisvesting. Kun je daar wat meer over vertellen?
“We willen de verandering op deze drie gebieden doorvoeren. We willen medewerkers leren over de ambities in hun team, hun verantwoordelijkheid, hoe ze resultaatgericht kunnen werken en hoe ze goede werkafspraken kunnen maken. Hoe deel je informatie? En kun je iemand nog ‘s avonds om 10 uur bellen? Qua ict helpen we met opruimen en digitaliseren, we zorgen voor de juiste ict-voorzieningen, geven opleidingen en zetten een goede sharepoint omgeving op, zodat iedereen via de cloud altijd en overal bij documenten kan. De kantooromgeving richten we zodanig in dat de mensen activiteitgerelateerd kunnen werken. Dus als je iets moet uitwerken kun je een stilteruimte kiezen. Of er is juist een meer informele werkplek als je daar behoefte aan hebt."

Deze veranderingen zijn vooral gericht op kantoormedewerkers. Van de 32.000 medewerkers van NS werken er zeker achtduizend in de trein of op stations? Hoe zit het daarmee??
“We richten ons eerst vooral op het kantoorpersoneel. Maar we hebben bijvoorbeeld voor de productie-eenheid in Den Haag al veranderingen kunnen realiseren. Daar zitten hoofdconducteurs en machinisten en hun managers. We hebben daar de huisvesting opengegooid en goede werkafspraken gemaakt, zodat ze beter kunnen samenwerken. Voorheen zaten de collega’s nogal apart van elkaar. Als een hoofdconducteur op kantoor was kon hij niet meteen zien of zijn manager er was. Nu komen machinisten ,conducteurs en teammanagers elkaar informeel tegen bij het koffie-apparaat. Er ontstaat meer begrip voor elkaars werk."

Hoe zijn de werknemers omgegaan met al deze veranderingen?
“Boven verwachting heel goed moet ik zeggen. Ik had verwacht dat er veel meer weerstand zou zijn. Maar als je de mensen meeneemt stap voor stap en duidelijk laat zien wat het hen kan brengen gaat dat goed. Je ziet dat teams graag met elkaar betere gesprekken voeren. Het inspireert om je eigenaar te voelen en je bewust te zijn van waar je voor staat met je team. En collega’s vinden het heel plezierig om elkaar tegen te komen in een open omgeving."

Leidt de nieuwe werkstijl tot een vitaler bestaan van de werknemers?
“Je ziet bij bedrijven die een dergelijke stap hebben genomen de betrokkenheid toenemen en het ziekteverzuim afnemen. De vraag hoe je je doelstellingen gaat realiseren, ligt veel meer bij de medewerker en dat werkt. Mensen zijn veel flexibeler gaan werken, waar het werk het toelaat. Als je thuiswerkt, is er ruimte om iets privé te regelen. Dan kun je ‘s avonds nog even wat werken. Maar thuiswerken is geen doel op zich voor NS. Iedereen is altijd welkom op kantoor. Het gaat ons vooral om het samenwerken te bevorderen."

Gaat de reiziger in de trein hier iets van merken?
“Jazeker. Als je intern gastvrij bent naar elkaar en goed samenwerkt en oplossingsgericht werkt, zal je dat ook uitstralen naar je reizigers toe."

Op het Congres OHNW geef je de sessie ‘Flexibel werken voor iedereen'. Kun je daar iets meer over vertellen??
“Ik wil graag meer vertellen over ons programma en dan vooral de nadruk op de verandering van gedrag. Over eigenaarschap en hoe we de reiziger daarmee uiteindelijk helpen. Over de manier waarop flexibel werken bijdraagt aan heldere resultaten en het verbeteren van de samenwerking in een organisatie. En wat dat betekent voor de leidinggevende. Die vindt het soms namelijk best spannend. Die moet leren resultaatgericht leiding te geven."

Tags: het nieuwe werken, efficiënter werken, flexibel werken, thuiswerken, werk privé balans, change management, flexwerken, werknemerstevredenheid, ns

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

5 Grootste misvattingen over secretaresses 5 Grootste misvattingen over secretaresses

Vooral vrouwen zijn meer gaan thuiswerken Vooral vrouwen zijn meer gaan thuiswerken

Werkgever mag einde maken aan thuiswerken bij slecht functioneren Werkgever mag einde maken aan thuiswerken bij slecht functioneren

Is de hele dag staand werken wel zo gezond? Is de hele dag staand werken wel zo gezond?

Een beter werk-privébalans? Hier zijn 4 tips. Een beter werk-privébalans? Hier zijn 4 tips.

Het Nieuwe Werken, geschikt voor iedereen? Het Nieuwe Werken, geschikt voor iedereen?

Kunnen zelfsturende teams wel echt zonder leiding? Kunnen zelfsturende teams wel echt zonder leiding?

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...