"Meer dan 3125 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


7 procent zzp'ers is schijnzelfstandig

7 procent zzp'ers is schijnzelfstandig
Het kabinet wil schijnzelfstandigheid onder zzp’ers aanpakken in de steeds flexibelere arbeidsmarkt omdat het een kostbaar probleem is. Uit onderzoek blijkt dat slechts 7 procent van de zelfstandige ondernemers zichzelf zo beschouwt.

Dat blijkt uit een onderzoek van de ZZP Barometer onder ruim 1100 zelfstandige ondernemers.

Een op de dertien beschouwt zichzelf als schijnzelfstandige. In totaal zijn dit meer dan 70.000 zzp’ers die als werknemer gedwongen zijn ontslagen en vervolgens zijn ingehuurd als zzp’er. “Het aantal schijnzelfstandigen is het grootst in de creatieve sector," aldus Jeroen Sakkers, initiatiefnemer van de ZZP Barometer.

In de branche “Kunst en cultuur$rdquo; is het aandeel schijnzelfstandigen 14,6 procent. Ook in“Onderwijs en opvoeding$rdquo; (14,3 procent) en “Marketing, communicatie en PR$rdquo; (13,2 procent) valt het percentage ‘schijnzelfstandigheid’ hoog uit. In de branches “Bouw en installatie$rdquo; (2,5 procent), “Zakelijke dienstverlening$rdquo; (5,0 procent) en “Techniek$rdquo; (5,7 procent) valt het percentage het laagst uit. “De bouwsector scoort opvallend positief, het probleem in die sector is veel kleiner dan gedacht door media en politiek," zegt Sakkers.

Beschikking Geen Loonheffingen (BGL)
Maar wat is nu precies ‘schijnzelfstandigheid’? Onder de term wordt verstaan: als werknemer gedwongen ontslag ontvangen en vervolgens ingehuurd als zzp’er of freelancer. De Beschikking Geen Loonheffingen (BGL) is in november door staatssecretaris Wiebes van Financiën voorgesteld als maatregel om deze ‘schijnzelfstandigheid’ aan te pakken. Desondanks is slechts één op de vijf zzp’ers voorstander van het invoeren van de BGL en het afschaffen van de VAR (verklaring arbeidsrelatie).

Van de zzp’ers die zichzelf als ‘schijnzelfstandig’ beschouwen, is een twee keer zo groot deel (40,8 procent) voorstander van het invoeren van de BGL en het afschaffen van de VAR.

Sakkers: “De BGL zal echter niet voor het gewenste effect zorgen, omdat alle zzp’ers hiermee worden benadeeld en niet alleen zzp’ers die vanwege een gedwongen ontslag voor zichzelf zijn begonnen. Het zal het ondernemen voor zzp’ers die uit positieve overwegingen zijn gestart juist moeilijker maken, want opdrachtgevers gaan meer risico dragen en daardoor voorzichtiger worden bij het inhuren van zzp’ers."

In een reactie op het onderzoek geeft de VVD aan dat de zzp’er niet de dupe mag worden van de kabinetsmaatregelen. “Veruit de meeste zzp’ers worden zelfstandig omdat ze daar zelf voor kiezen. De groep schijnzelfstandigen is relatief klein, blijkt nu uit onderzoek. Kabinetsmaatregelen als een BGL mogen niet leiden tot het schieten met een kanon op een mug," aldus Anne Mulder, vertegenwoordiger van de VVD in de Tweede Kamer.

Gedwongen ontslag
Van de zzp’ers die minder dan één jaar actief zijn, geeft bijna één op de vijf (17,3 procent) aan vanwege een gedwongen ontslag als werknemer gestart te zijn. Hoe langer de zzp’er actief is als ondernemer, des te lager het percentage. Onder zzp’ers die langer dan vijf jaar actief zijn is de schijnzelfstandigheid slechts 4,1 procent. “We zien alleen een hoger percentage bij zzp’ers die twee tot vijf jaar actief zijn: dat zijn waarschijnlijk de zzp’ers die midden in de crisis begonnen zijn," aldus Sakkers.

Opleiding
Onder zzp’ers die hun doctoraat (PhD) hebben behaald is schijnzelfstandigheid het hoogst (18,8 procent). “Te specifieke en te generieke opleidingen zorgen voor een hoger aantal schijnzelfstandigen," geeft Sakkers aan. Bij zzp’ers die alleen hun vwo- (7,7 procent), vmbo- (10,7 procent) of havodiploma (16,1 procent) hebben behaald en die geen beroepsgerichte of specialistische opleiding hebben voltooid, is het aantal schijnzelfstandigen relatief hoog.

Bij beroepsgerichte of specialistische opleidingen als een master- (6,0 procent), hbo- (5,3 procent) of mbo-opleiding is het percentage significant lager.


Tags: zzp'er, ondernemers, flexibele schil, flexibel personeel, flexibilisering, schijnzelfstandigheid

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

5 Grootste misvattingen over secretaresses 5 Grootste misvattingen over secretaresses

Vooral vrouwen zijn meer gaan thuiswerken Vooral vrouwen zijn meer gaan thuiswerken

Werkgever mag einde maken aan thuiswerken bij slecht functioneren Werkgever mag einde maken aan thuiswerken bij slecht functioneren

Is de hele dag staand werken wel zo gezond? Is de hele dag staand werken wel zo gezond?

Een beter werk-privébalans? Hier zijn 4 tips. Een beter werk-privébalans? Hier zijn 4 tips.

Het Nieuwe Werken, geschikt voor iedereen? Het Nieuwe Werken, geschikt voor iedereen?

Kunnen zelfsturende teams wel echt zonder leiding? Kunnen zelfsturende teams wel echt zonder leiding?

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...