"Meer dan 3184 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


5 Dingen Die Je Niet Moet Doen in 2015

5 Dingen Die Je Niet Moet Doen in 2015


Duurzame inzetbaarheid staat nog niet overal even prominent op de agenda. Ook is het niet altijd even concreet wat het nu precies inhoudt. Belangrijk is het in ieder geval dat medewerkers, leidinggevenden en bestuurders een andere kijk op mens en werk ontwikkelen. Daarom 5 tips voor het komend jaar van wat je in ieder geval NIET moet doen. People-expert Glenn van der Burg licht ze toe op Over Duurzame Inzetbaarheid.

1. Duurzame inzetbaarheid zien als iets voor alleen oudere medewerkers
Van der Burg$rdquo; “We moeten ophouden het altijd maar te hebben over duurzame inzetbaarheid in het kader van oudere medewerkers. Zo beperken we het hele verhaal. Het verband tussen DI en mensen die in het derde deel van hun carrière zitten is flauwekul. Dan zijn we echt te laat. Het gaat ons namelijk allemaal aan. We moeten kijken naar wat de echte vraagstukken zijn, we weten inmiddels dat we moeten wisselen in ons werkzame leven, van functie, van baan, van vak zelfs. Je moet kijken wat de volgende stap is, wat past bij je, hoe evolueert jouw vak?"

2. Met gouden kettingen mensen aan je organisatie binden
“Het is tijd om te stoppen met mensen aan ons te binden met ontslagvergoedingen, pensioenen en bepaalde privileges die je krijgt als je langer werkt, zoals extra vrije dagen, de zogeheten ouwelullendagen, of betere bescherming tegen ontslag als je langer werkt. Het zijn allemaal prikkels die mensen belemmeren in hun doorontwikkeling."

Het zit nu eenmaal in de mens gebakken dat we het veel zwaarder vinden wegen om iets te verliezen dan te winnen. Dus als je in je baan allemaal redenen hebt om daar lekker veilig te blijven, weegt het veel zwaarder om dat kwijt te raken dan de winst die je krijgt bij een nieuwe functie of baan, Loss Aversion noemt nobelprijswinnaar Daniel Kahneman dat. Van der Burg: “Als je weet dat mensen zo in elkaar zitten moeten we dit systeem niet willen. Wat we wel moeten doen is mensen zekerheden geven om wel van baan te wisselen. Zorg ervoor dat er een goed vangnet is. Want ontwikkelen is nu eenmaal nodig. Hoe langer je ergens zit, hoe meer je bekend je bent met je omgeving en je werk. Er kan blindheid ontstaan voor de rest van de wereld, maar ook voor veranderingen in je eigen vak. Verandering van omgeving en werk zorgt voor een ontwikkelingsspurt. Het hoeft niet meteen een nieuwe baan te zijn, maar kan om een andere functie binnen dezelfde organisatie."

3. Je moet mensen niet meer willen binden
“We hebben de laatste jaren allemaal programma’s gezien van Binden en Boeien. Dat boeien is belangrijk, maar het binden kunnen we beter veranderen in verbinden. Dus zorgen dat je mensen niet alleen bij jouw organisatie zijn verbonden, maar ook om jou heen. Zodat ze veel makkelijker ergens anders heen kunnen, als hun vak verdwijnt of er minder werk is. Als je wereld heel klein is, wordt het veel moeilijker om iets anders te vinden. Ongeveer 50 procent van de vacatures komt nooit op de openbare arbeidsmarkt, omdat ze al worden opgevuld in het netwerk. Als je geen goed netwerk hebt, is het veel moeilijker om iets anders te vinden."

4. Beoordelingscyclussen
“Beoordelingscyclussen beperken duurzame inzetbaarheid. In de cyclus als geheel hou je namelijk zowel gesprekken over het beoordelen van iemand als het toekomstperspectief. Vaak hoor je in december wat je het afgelopen jaar niet goed hebt gedaan, en mag je in januari al weer vrolijk vertellen waar je het komend jaar in gaat ontwikkelen. De broodnodige veiligheid in het ontwikkelingsgesprek is ver te zoeken. Het gesprek over hoe met je gaat en wat je leuk vind om te doen moet eigenlijk een gesprek van alle dagen zijn. Het moet niet zo geïnstitutionaliseerd zijn, maar heeft juist continu aandacht nodig. Nu word je maar één keer per jaar beoordeeld. In december heb je het dan over zaken die bijvoorbeeld in maart speelden. Feedback moet je direct ter plekke geven, anders heeft het niet zo’n zin. Het moet specifiek zijn, zodat je er echt iets van kunt leren. En het moet worden afgesloten met iets positiefs. De huidige beoordelingscyclus werkt daar dus niet voor. "

5. Alleen maar zitten tijdens je werk
“Het is al veel in het nieuws geweest. Zittend werk is slecht, het wordt al het nieuwe roken genoemd. Hoe moeten we dat oplossen? Meer staand te werken. Daar is niets mis mee. Dus ga eens naar buiten met je werkoverleg, even een stuk wandelen. Zeker als er feedback moet worden gegeven,kan een wandeling juist heel goed werken. Je hoeft elkaar niet aan te kijken, wat heel bevorderend werkt voor een stevig gesprek. Vaak zorgt een tafel toch voor een bepaalde afstand. Dus neem je bila-tje mee naar buiten."

Dit zijn slechts vijf tips, er zijn er zo nog tien te verzinnen, benadrukt Van der Burg. Duurzame inzetbaarheid is een grote uitdaging voor iedereen. Er is maar één manier om deze enorme uitdaging te lijf te gaan: stapje voor stapje. Eén idee per keer. Blijf dus Over Duurzame Inzetbaarheid volgen!

Tags: efficiënter werken, hrm, werkplek, kantoor, gezond werken, duurzame inzetbaarheid, duurzame gedragsverandering

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel Een op vijf werkgevers controleert thuiswerkend personeel

Bent u slimmer dan uw baas? Bent u slimmer dan uw baas?

Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen

Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur? Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur?

Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar

Speciale werkplekken voor oudere werknemers Speciale werkplekken voor oudere werknemers

Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...