"Meer dan 3180 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


Duurzaam is dat je lang meegaat

Duurzaam is dat je lang meegaat


Ieder mens tot zijn recht laten komen, ongeacht leeftijd, gezondheid of beperkingen, dat is pas echt duurzaam, stelt MVO Nederland in haar MVO Trends 2015. Toekomstgerichte ondernemers geven dan ook ieder talent een kans en werken aan een inclusieve samenleving.

Het is een van de trends die MVO Nederland vandaag publiceert in haar trendrapport voor het komend jaar.

Preventie

Als we ziek zijn gaan we naar de dokter. Als we overwerkt of overbodig zijn, zitten we thuis. Het zijn allemaal situaties die onwenselijk zijn en in veel gevallen voorkomen hadden kunnen worden. Bijvoorbeeld door in te zetten op preventie en door de juiste arbeidsomstandigheden te creëren.

Werk biedt zingeving?Maar ook het hebben van een baan op zich zorgt al voor de nodige gezondheidseffecten. Werk biedt zingeving, sociale contacten en structuur. Ook hier is forse winst te behalen; 1,2 miljoen Nederlanders zitten ongewild thuis en missen daardoor de positieve impact van werk op hun leven.

Duurzaamheid

Willen we goed omgaan met ons menselijk kapitaal dan is het slim om in te zetten op duurzaamheid in de ware betekenis van het woord, stelt MVO Nederland. Volgens de Dikke van Dale betekent duurzaamheid: ‘Geschikt/bestemd om lang te bestaan, bestendig.’ Niet alleen vanuit welzijnsoogpunt, maar ook vanuit financieel oogpunt wordt het steeds belangrijker dat mensen zo lang mogelijk gezond, zelfstandig, gelukkig en vitaal zijn. Zuinig zijn dus, iets waar Nederlanders van oudsher om bekend staan.

Voorheen was dit vooral de taak van de overheid, nu staan deze uitgangspunten steeds vaker centraal in veel nieuwe innovatieve verdienmodellen. Thema’s als ziekte en gezondheid worden niet langer meer als schadepost, maar als omzet- en imagokans voor ondernemingen beschouwd.

Arbeidsparticipatie

Zo is er toenemende aandacht voor arbeidsparticipatie door mensen met een beperking, duurzame inzetbaarheid, vitaliteit, het optimaal benutten van talent en betrokkenheid van medewerkers. Daarnaast komt preventie hoger op de agenda te staan.

Binnen de zorgsector is het concept van positieve gezondheid in opkomst. Resultaat is individuele welzijnswinst, gezonde en gemotiveerde medewerkers en klanten, minder onbenut potentieel en uiteindelijk besparing op zorgkosten voor de maatschappij.

Elk bedrijf kan zijn bijdrage leveren?Bedrijven hebben op verschillende manieren invloed op de gezondheid van mensen:
  • Als werkgever hebben ze invloed op zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid van hun medewerkers.
  • Als producent van consumentenproducten hebben ze grote invloed op de gezondheid en leefstijl van consumenten.
  • Als supermarkt, horeca of cateraar bepalen ze het assortiment waaruit consumenten kunnen kiezen.
  • Via standpunten, lobby en reclame hebben ze een belangrijke rol in het publieke debat en de beeldvorming op het gebied van lichamelijke en geestelijke gezondheid.
MVO Nederland en NPHF (Federatie voor Gezondheid) gaan nauw samenwerken om bedrijven te activeren en te ondersteunen bij hun verschillende rollen op het gebied van gezondheid en preventie. De organisaties beginnen dit voorjaar met een rondetafelgesprek voor ondernemers en wetenschappers om de verschillende rollen van het bedrijfsleven te vertalen in concrete aanbevelingen.

Tags: efficiënter werken, hrm, innovatie, change management, kantoor, leiderschap, gezond werken, duurzame inzetbaarheid, personeelsbeleid, welzijn

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen Werk-privé balans is lastiger voor vrouwen

Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur? Hoe belangrijk is diversiteit in uw bedrijfscultuur?

Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar Driekwart keer zoveel flexibele werknemers in vijftien jaar

Speciale werkplekken voor oudere werknemers Speciale werkplekken voor oudere werknemers

Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds Drie op tien werknemers werkt wel eens 's avonds

Zakelijke reiziger kiest steeds vaker voor trein Zakelijke reiziger kiest steeds vaker voor trein

Ruime meerderheid werknemers wil bijdragen aan ‘groter geheel’ Ruime meerderheid werknemers wil bijdragen aan ‘groter geheel’

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...