"Meer dan 3163 artikelen over Het Nieuwe Werken"

Werken 2.0

Nieuws


Time Management. Hoe doe je dat?

Time Management. Hoe doe je dat?


Stelt u dat ene klusje alsmaar weer uit? Lopen er te veel zaken door elkaar in uw werk? Knapt u van de ene klus af maar geeft de andere juist weer energie? Van tijdvreters kun je ook tijdgevers maken! Hoe? Neem deze tips ter harte.

Facto Magazine zette een aantal tips op een rijtje waarmee u beter uw tijd kunt indelen. Time management doe je zo:

*Stelt u het opruimen van uw bureau of archief regelmatig uit?
Steeds zoeken naar de juiste documenten? Keurige stapeltjes in plastic mapjes die u telkens even doorloopt op zoek naar dat wat u nodig hebt? Neemt u die zoektijd dan voor lief? Fout! U kunt uw tijd beter besteden aan uw werkplek: ruim uw bureau oop, leg alleen neer waar u mee werkt en wat u nodig hebt. Berg de overige spullen op in de kast.

*Hindernis twee: ergens aan beginnen en het niet afmaken.
Als u geen tijd heeft voor een bepaalde klus, begin er dan niet aan. Als het niet af is maar wel af zou moeten zijn, geef het dan prioriteit en maak het af. Het voortdurend denken aan klussen die nog niet af zijn kost bakken energie.

*Aantekeningen op post its maken...én kwijtraken.
Maak aantekeningen zoveel mogelijk digitaal en plaats ze bij een document, in een afspraak in je agenda, of bij Notities (Control + 5). wie een vaste plaats aanhoudt voor dit soort aantekeningen, hoeft niet meer te zoeken.

•Leest u ook meermalen papier zonder besluit of actie?
*ammer! Wen eraan de teksten aandachtig te lezen en koppel er direct een besluit aan. Moet ik hier iets mee? Zo ja, wanneer (agenda)? Is het informatie die ik moet bewaren? Zo ja, slag het op. Is het uitsluitend ter informatie?Deleten!

*Leest u meermalen e-mail zonder besluit of actie?
U kent het wel: e-mail lezen en denken....geen zin in. Of...geen tijd voor. U zet ‘m weer op ‘ongelezen’. Na het bericht you’ve got mail bent u blij verrast omdat er meer mail is dan u had verwacht...twee mails? Bij het openen en lezen van de mail komt dan zo’n déja-vugevoel...Weet u dat e-mail gemiddeld zeven keer geopend worden voordat ze worden afgehandeld? E-mail lees je als je tijd hebt en neemt dan ook direct een besluit: afhandelen, plannen of weggooien.

*Bent u zo’n multitasker: e-mail afhandelen tussen alle andere klussen door?
Het lijkt efficiënt maar is het niet. U heeft te weinig focus op de mail en zult dus snel geneigd zijn om e-mail onafgewerkt in de mailbox te laten staan.

Verander dit gedrag en win kostbare tijd.
Een paar tips:
  • Maak het nemen van beslissingen tot een gewoonte; geen uitstelgedrag meer.
  • U kunt pas goed plannen als u leert keuzes te maken op het moment dat een taak zich aandient; als taken en verzoeken oplopen ontstaat achterstand en chaos.
  • Doe het één keer en leg het niet terug in dezelfde staat; neem altijd een besluit: bewaar, sla op of gooi weg!
  • Doe de taak in één keer goed en maak het werk  indien mogelijk; geen tijd? Begin er niet aan. Wel tijd? Doe het meteen.
  • Breng structuur aan; leg werk vast, schrijf het op, gebruik uw hoofd om te denken, niet als to-do-lijst.
  • Zorg ervoor dat u minder gestoord wordt; schakel de telefoon door, zet de melding you’ve got mail uit en maak vaste afspraken met mensen met wie u veel te bespreken hebt.
  • Doe acties als ze nog klein zijn; zo worden ze geen probleem.
  • Begin de dag met een rotklus; rotklussen zijn energievreters. Ze blijven door uw hoofd malen. handel ze af, vier het succes en begin aan de volgende taak.
  • Kies een vast moment in de week of op de dag; ga even boven uw werk staan, neem de tijd voor reflectie en planning. Kijk terug, kijk vooruit en bedenk of u iets eigenlijk wel móet doen: zo ja en wanneer!

Tags: efficiënter werken, hrm, change management, productiviteit, timemanagement, werknemer, beter werken

Deel dit artikel via Email Deel dit artikel op Twitter Deel dit artikel op Facebook Deel dit artikel op Hyves Deel dit artikel op LinkedIn Deel dit artikel op NuJij.nl
0 reacties


Vertel ons hoe u erover denkt


Plaats een reactie met uw LinkedIn account Klik op de LinkedIn button om een reactie te plaatsen


Gerelateerd Nieuws

Ruime meerderheid werknemers wil bijdragen aan ‘groter geheel’ Ruime meerderheid werknemers wil bijdragen aan ‘groter geheel’

Grootste probleem in publieke sector? De werkdruk Grootste probleem in publieke sector? De werkdruk

Thuiswerkende ambtenaren zijn eenzamer en minder betrokken Thuiswerkende ambtenaren zijn eenzamer en minder betrokken

Veranderingen in organisatie verlammen werknemers Veranderingen in organisatie verlammen werknemers

Manager mag zijn mensen aanspreken op hun levensstijl Manager mag zijn mensen aanspreken op hun levensstijl

Manager geeft verkeerd voorbeeld werk-privébalans Manager geeft verkeerd voorbeeld werk-privébalans

40 procent Nederlanders werkt wel eens thuis 40 procent Nederlanders werkt wel eens thuis

Gerelateerde Blogs

Vertrouwen in een virtuele werkomgeving (Deel 1)

hnwblog

Wanneer je met een team mensen samenwerkt aan een gezamenlijk doel moet je elkaar kunnen vertrouwen. En om dat vertrouwen op te bouwen, is tijd nodig en moet je elkaar goed leren kennen. Maar 'vertrouwen', wat is dat? Bedoelen we allemaal hetzelfde a...


Afwijken van het proces: Organisatorische olifantenpaadjes

hnwblog

Olifantenpaadjes zijn er in allerlei soorten en maten: Fysieke olifantenpaadjes (de uitgesleten paadjes in het gras), sociale olifantenpaadjes (gedragspatronen die we niet verwachten of gepland hadden) en olifantenpaadjes in organisaties, waar mensen...


Het Nieuwe Werken eist persoonlijke effectiviteit (I)

hnwblog

Persoonlijke effectiviteit is cruciaal om het Nieuwe Werken te laten slagen, maar wat is dat eigenlijk, persoonlijke effectiviteit? Aangezien de hoeveelheid tijd en energie die een medewerker beschikbaar heeft constant is, zit de crux hem er dus in o...